138

‘Provincies moeten de economie stimuleren’

D66: Provinciale overheid moet 15 miljard uitgeven aan Keynesiaans stimuleringsplan

D66 wil dat de provincies de economie gaan stimuleren. Gezamenlijk hebben ze zo’n 15 miljard op de plank liggen dat volgens Alexander Pechtold prima in duurzame groei en innovatie kan worden gestoken. Pechtold lanceerde zijn plan in aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 18 maart.

Het grootste deel van de provinciale reserves is afkomstig uit de verkoop van de energiebedrijven Nuon en Essent. Dat betekent wel dat niet elke provincie evenveel geld heeft om te investeren. Flevoland en Zeeland beschikken over niet meer dan zo’n 100 miljoen euro, terwijl Gelderland ruim 5 miljard euro heeft. Provincies met minder geld zouden moeten samenwerken met de rijkere provincies.

Pechtold:

Zo kan Zeeland samen met Zuid-Holland werken aan een getijdencentrale in de Brouwersdam. Zo krijg je nieuwe en duurzame Delta-technologie. Het gaat echt om duurzaam investeren. We willen het geld niet zomaar verjubelen. Daarom hebben we samen met de twaalf lijsttrekkers van D66 investeringsplannen per provincie gemaakt.  (…) Geef de komende jaren een paar miljard uit. Sommige provincies hebben zelfs de afgelopen jaren er alleen maar geld bij gekregen. Dat vind ik niet de taak van een overheid. Een overheid moet geld gebruiken, niet alles op de bank zetten.

CC-foto: zeeuwsebibliotheek

Geef een reactie

Laatste reacties (138)