Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Provocerende clip een teken van oproer

  •  
30-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Gavras.jpg
Nieuwe videoclip Jay Z & Kanye West overvalt met gewelddadige beelden
Regisseur Romain Gavras heeft weer een opmerkelijke provocerende videoclip gemaakt. De beeldvertaling van Jay Z & Kanye West’s ‘No church in de the wild’ van heeft iets weg van ‘geen verzoening in het wilde westen’. Het is een gewelddadig verslag van de Griekse jongeren die in opstand komen tegen de gevestigde orde.
De videoclip bevat heftige beelden in een donkere wereld die ten onder lijkt te gaan. Jongeren gaan op de vuist met de Griekse politie, molotov-cocktails vliegen door de lucht en paarden steigeren terwijl Griekse goden hun hoofd afwenden. Het gebeurt allemaal terwijl Jay Z en Kanye West in het refrein rappen:
Human being to the mob What’s a mob to a king? What’s a king to a god? What’s a god to a non-believer? Who don’t believe in anything?
De lyrics in combinatie met de beelden van Gavras zijn schokkend. In meerdere scènes is te zien hoe hard de politie het geweld van de jongeren neerslaat. De Griekse politie staat in Europa bekend als de meeste agressieve.
Beelden van Jay Z of Kanye West komen niet voor in het nummer. De videoclip is een interpretatie van Gavras die er om bekend staat provocerende en gewelddadige clips te maken. De zoon van de beroemde politieke cineast Costa Gavras maakte eerder ‘Missing’ over de Chileens dictatuur en Born Free van de rebelse artiest M.I.A waarin hij het Arabische fenomeen hagwalah, spectaculair driften en stunten met auto’s, linkt aan de opstand van Arabische vrouwen. ‘Born Free’ werd uiteindelijk door YouTube van de site verwijderd omdat die te gewelddadig werd gevonden.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.