Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PSD2: bedrijven mogen voortaan bankrekeningen inzien, mét toestemming

  •  
19-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
904 keer bekeken
  •  
8966256089_d64944d15e_k
In Nederland geldt vanaf dinsdag de nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2. Die houdt in dat andere partijen toegang hebben tot de bankrekening van personen, mits de rekeninghouder daar uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven. De nieuwe richtlijn zou ruim een jaar geleden al worden ingevoerd, maar stuitte destijds op te veel kritiek over onder meer de manier van toezicht.
PSD2 is de Europese poging bankzaken te moderniseren. Rekeninghouders kunnen bedrijven of diensten toegang geven tot de bankrekening zodat het saldo kan worden ingezien of betalingen kunnen worden verricht. Bedrijven of diensten die hier gebruik van willen maken kunnen vanaf dinsdag een vergunning aanvragen bij De Nederlandse Bank (DNB).
PSD-2-Infographic_mei2018LG_tcm46-378601

© Infographic De Nederlandse Bank

Via de nieuwe betaalrichtlijn wordt het bijvoorbeeld mogelijk om apps te installeren die de betaalrekening monitoren en op die manier het bestedingspatroon analyseren. Ook zou het kunnen dat er betalingen worden verricht via de app van derden, in plaats van die van de eigen bank. Zo’n bedrijf moet wel een vergunning van de centrale bank hebben. In Ierland, waar PSD2 al eerder is ingevoerd, ontving tech-gigant Google onlangs zo’n licentie. De verwachting is dat ook bedrijven als Facebook en Apple niet lang zullen wachten voor zij een licentie aanvragen.
PSD2 betekent overigens niet alleen maar dat andere partijen met expliciete toestemming mee mogen kijken op bankrekeningen. In de nieuwe richtlijn is ook opgenomen dat winkels geen toeslag meer mogen rekenen als de klant met creditcard of betaalpas wil betalen in plaats van contant.
Bron: Nu.nl / cc-foto: ING

Meer over:

psd2, banken, europa, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.