Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Psychiaters passen diagnose alcoholisme aan onder druk CBR

  •  
05-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
ANP-CBR300.jpg
Advocaten en psychiaters kraken procedure bij verplichte controle van dronken automobilisten
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft bij herhaling psychiaters onder druk gezet om hun diagnoses aan te passen, zo schrijft de Volkskrant zaterdag. Daardoor zijn automobilisten die eerst waren goedgekeurd, alsnog tot alcoholist bestempeld en hebben zij hun rijbewijs moeten inleveren.
Deze conclusie trekken advocaten die de beroepsprocedures voeren tegen de intrekking van rijbewijzen. Het beeld wordt bevestigd door medische dossiers die in handen zijn van de Volkskrant en door gesprekken met psychiaters en (oud-)medewerkers van het CBR.
Het CBR bevestigt dat het psychiaters vraagt hun diagnose aan te passen. “Het is onze taak rapporten van psychiaters te controleren op consistentie”, zegt een woordvoerder. “Is de psychiater het eens met de kritiek, dan zal hij zelf – en niet het CBR – zijn conclusie aanpassen.”
Automobilisten die zijn aangehouden met te veel drank op, worden boven een bepaald promillage verplicht gekeurd door een psychiater. Als die hen tot alcoholist bestempelt, raken ze hun rijbewijs ten minste een jaar kwijt.
Onder psychiaters zijn de keuringen omstreden. “Het is in strijd met de principes van ons vak”, zegt psychiater en verslavingsdeskundige Bram Bakker. “Een psychiater hoort onafhankelijk tot een oordeel te komen. Deze psychiaters zijn primair financieel gemotiveerd; het CBR is hun broodheer.”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.