80

Psychiatrie zwaar onder invloed van farmacie

Tweederde van de makers van het nieuwe handboek voor psychiatrische stoornissen heeft banden met industrie

Farmaceutische bedrijven hebben een steeds grotere invloed op de psychiatrie en psychologie, schrijft de Volkskrant woensdag. Dat zou blijken uit het nieuwe internationale handboek voor psychiatrische stoornissen. Van de psychologen en psychiaters die bepalen wat er in dat standaardwerk komt te staan, heeft ruim tweederde banden met een geneesmiddelenfabrikant. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een controle van de werkzaamheden van de 141 deskundigen.

Aan de het nieuwe handboek voor psychiaters, de DSM-5, wordt al jaren door experts uit tal van landen gewerkt. Dat gebeurt in commissies die allemaal over een groep stoornissen besluiten. De onderzoekers bekeken per commissie de belangenverstrengeling van de leden en rapporteren daarover vandaag in het vakblad PLoS Medicine, zo schrijft de Volkskrant.

De meeste banden met de industrie blijken voor te komen bij commissieleden die zich buigen over ziektebeelden waarvoor medicijnen ook de eerste behandeloptie zijn. Zo is in de werkgroep slaapstoornissen bij álle zeven leden sprake van belangenverstrengeling.
Op een aantal nieuwe diagnoses die voor de DSM-5 worden voorgesteld is al langer internationale kritiek. Normaal gedrag zou hierdoor worden gemedicaliseerd. Zo gaan stemmen op om mensen die langdurig rouwen om een verloren geliefde als depressief te kunnen aanmerken.

Lees meer bij de Volkskrant: Psychiatrie in greep commercie

Foto-cc: Steve Snodgrass

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (80)