Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Psychiatrie zwaar onder invloed van farmacie

  •  
14-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
368 keer bekeken
  •  
Flickr_pillen_SteveSnodgrass_300
Tweederde van de makers van het nieuwe handboek voor psychiatrische stoornissen heeft banden met industrie
Farmaceutische bedrijven hebben een steeds grotere invloed op de psychiatrie en psychologie, schrijft de Volkskrant woensdag. Dat zou blijken uit het nieuwe internationale handboek voor psychiatrische stoornissen. Van de psychologen en psychiaters die bepalen wat er in dat standaardwerk komt te staan, heeft ruim tweederde banden met een geneesmiddelenfabrikant. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een controle van de werkzaamheden van de 141 deskundigen.
Aan de het nieuwe handboek voor psychiaters, de DSM-5, wordt al jaren door experts uit tal van landen gewerkt. Dat gebeurt in commissies die allemaal over een groep stoornissen besluiten. De onderzoekers bekeken per commissie de belangenverstrengeling van de leden en rapporteren daarover vandaag in het vakblad PLoS Medicine, zo schrijft de Volkskrant.
De meeste banden met de industrie blijken voor te komen bij commissieleden die zich buigen over ziektebeelden waarvoor medicijnen ook de eerste behandeloptie zijn. Zo is in de werkgroep slaapstoornissen bij álle zeven leden sprake van belangenverstrengeling. Op een aantal nieuwe diagnoses die voor de DSM-5 worden voorgesteld is al langer internationale kritiek. Normaal gedrag zou hierdoor worden gemedicaliseerd. Zo gaan stemmen op om mensen die langdurig rouwen om een verloren geliefde als depressief te kunnen aanmerken.
Lees meer bij de Volkskrant: Psychiatrie in greep commercie
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.