4

Psychiatrisch patiënt minder vaak crimineel door ‘bemoeizorg’

Bemoeizorg kost geld, maar zal uiteindelijk kosten besparen van rechtszaken en langdurige opnamen in klinieken

Ernstig psychiatrische patiënten komen veel minder vaak in aanraking met de politie als zij ‘bemoeizorg’ krijgen. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van politiecijfers. Uit de cijfers blijkt dat het aantal politiecontacten, variërend van diefstal tot doodslag, in de regio Utrecht daalde van 377 in 2008 naar 28 in het afgelopen jaar.

Volgens de Volkskrant is het de eerste keer dat recidivecijfers van forensische bemoeizorg in Nederland zijn gemeten. Altrecht ggz begon in 2008 met bemoeizorg, ook wel forensische ACT genoemd (Assertive Community Treatment). Patiënten wonen thuis maar worden – ook als ze dat niet willen – (bijna) dagelijks opgezocht door een klein team dat een netwerk bouwt rondom de patiënt.

Om het effect van de bemoeizorg te meten onderzocht Politie Midden Nederland hoe vaak 25 van deze patiënten voorkwamen in politiedossiers. In vijftien jaar tijd kwamen ze in totaal 3.738 keer in aanraking met de politie, waarvan 2.206 keer als verdachte. Ze werden onder meer verdacht van diefstal, bedreiging, aanranding, verkrachting, beroving, geweld, wapenbezit, moord en doodslag. Er waren ook zaken bij waar ze betrokkene of slachtoffer waren; elk politiecontact werd geteld. Na inzet van bemoeizorg daalden de contacten van 377 in 2008 naar 28 in het afgelopen halfjaar.

Intensieve bemoeizorg kost geld, zegt teamleider Harry Gras van Altrecht ggz, maar uiteindelijk is het kostenbesparend. “Er zijn minder rechtszaken, minder veroordelingen, minder langdurige opnamen in de psychiatrische kliniek.”

Volkskrant: ‘Bemoeizorg behoedt psychiatrisch patiënt voor terugval criminaliteit’

Geef een reactie

Laatste reacties (4)