0

Psychische nood asielzoekers is extreem

Advocaten luiden de noodklok ... Zelfmoorden asielzoekers verdwijnen in de doofpot ... Psychiatrische ziekenhuizen zitten vol met gedwongen opgenomen asielzoekers

De psychische nood onder asielzoekers is nijpend meldt de Vereniging Asieladvocaten- en juristen Nederland (WAJN). De vereniging heeft inmiddels een werkgroep ingericht om asielzoekers die dringend psychische hulp nodig hebben te helpen.

Begin april stak een asielzoeker zichzelf in brand op de Dam in Amsterdam, twee weken later schoot een uitgeprocedeerde asielzoeker in het Groningse dorp Baflo een agent dood. Afgelopen dinsdag stak een asielzoeker in Echt zichzelf in brand en overleed. Het is de WAJN inmiddels duidelijk dat het niet meer om incidenten gaat. In asielzoekerscentra’s lopen heel veel ‘wrakken’ rond die psychisch hulp nodig hebben. In Trouw luiden advocaten de noodklok.

“Ik hoor elke dag wel iets over zelfmoordplannen of pogingen daartoe”, zegt asieladvocate Alie Westerhuis.

“Nu is het in Echt”, verzuchte advocate Westerhuis uit Drachten. “Ik ben al een tijdje bang voor een berichtje uit Vught. Dat mijn cliënt iets dergelijks heeft gedaan.”

Westerhuis heeft het idee dat veel zelfmoorden van asielzoekers in de doofpot verdwijnen.  De psychische situatie van veel asielzoekers is volgens haar nijpend.

“Er zijn zoveel mensen in paniek, ik heb wanhopige cliënten die de hele dag huilen, die echt helemaal kapot zijn. Ik ken een meisje dat zich probeerde op te hangen in een voetbaldoel. Er zitten al veel asielzoekers gedwongen in de bopz-opname (bijzondere opneming in psychiatrische ziekenhuizen -red.) omdat ze een gevaar voor zichzelf of voor hun omgeving zijn. Voor anderen zullen de problemen nog groter worden als ze in de illegaliteit belanden. Met een groep verontruste advocaten willen we een vuist maken, er moet echt iets gebeuren.”

Sinds 2002 hebben veertig asielzoekers in opvangcentra zelfmoord gepleegd, wist minister Gerd Leers te vertellen. Volgens Westerhuis wordt dat aantal de komende tijd nog hoger. De grote groep asielzoekers die al vele jaren in Nederland raken volgens hun nu ook gedeprimeerd nu duidelijk wordt dat Leers hen toch wil uitzetten.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (0)