21

Psychologische hulp voor tientallen leden Vindicat na geweld bij corps

De psycholoog Martin Appelo zegt in de Volkskrant dat er de afgelopen paar jaar meerdere leden van het Groningse studentencorps Vindicat bij hem of zijn collega’s behandeld moesten worden vanwege traumatische ervaringen bij het corps. Het gaat volgens hem om studenten die te maken kregen met fysiek geweld, vernederingen, of extreme seksuele handelingen.

Gerwin Witvoet, de studentenpsycholoog van de Rijksuniversiteit Groningen, zegt ook tegen de Volkskrant dat er leden van Vindicat bij hem terecht kwamen vanwege onder meer angst- en stressklachten.

Appelo noemt voorbeelden zoals een student die samen met andere leden van het corps een andere Vindicater het ziekenhuis in had geslagen en daar psychische problemen aan overhield. Hij voelde zich slecht in staat om zijn eigen keuzes te maken. Een van zijn andere patiënten was een studente die in beschonken toestand in een ‘orgie-achtige situatie’ terecht kwam en achteraf niet begreep waarom ze deel had genomen terwijl ze dit eigenlijk niet wilde.

Weer een andere studente werd tijdens haar ontgroening vastgebonden, ingesmeerd met urine, rotzooi, etensresten en braaksel. In eerste instantie had ze hier toestemming voor gegeven, maar toen ze vast zat en weg wilde, kon dat niet meer. De studente ontwikkelde psychische problemen en bleef de situatie herbeleven. Volgens Appelo worden de effecten van de overweldigende groepsdruk bij het studentencorps onderschat:

Het corps heeft zijn eigen ideologie, speelt zijn eigen rechter. Tot dit jaar ondertekenden nieuwe leden ook nog een zwijgcontract. Daardoor kan een heel foute dynamiek ontstaan.

Gerwin Witvoet benadrukt dat veel van de studenten die bij hem terecht kwamen ook ontzettend veel last hadden van schaamte: ‘Een jongen zei: als mijn vader erachter komt dat ik het corps niet aankan, dan lig ik eruit’ aldus Witvoet.

Het bestuur van Vindicat zegt zich niet te herkennen in de voorbeelden van Appelo en Witvoet. Vindicat-rector Marc Mohr zegt: ‘Wij zijn ontzettend geschrokken van de ernst van deze verhalen en nemen deze erg serieus’.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)