33

Psychopatenjacht via Twitter

Software analyseert tweets en stelt diagnose

Nog voordat je überhaupt hebt nagedacht over het plegen van een misdrijf, kunnen autoriteiten je in de toekomst al in de gaten houden. Waarom? Omdat je Twitter updates ‘verdacht’ zijn. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat een analyse van hoe iemand op sociale media schrijft, kan onthullen of hij/ zij een psychopaat is. Let wel: je hoeft dus niet te roepen dat je een overval gaat plegen. Het woordje ‘bla’ kan al voldoende aanleiding tot wantrouwen zijn.

Scheldwoorden, kwade reacties, maar ook woorden als ‘wij’, ‘haat’, ‘bla’ en ‘ik bedoel’, kunnen duiden op een psychopathisch, narcistisch of Machiavellistische persoonlijkheid. De Online Privacy Foundation heeft samen met Florida Atlantic University en de website Kaggle een algoritme ontwikkeld dat twitter-updates controleert en vergelijkt. Chris Summer, van de Online Privacy Foundation, verklaart tegenover Forbes:

The FBI zou dit kunnen gebruiken om potentiële overtreders te signaleren, maar ik denk dat het veel aantrekkelijker is voor psychologen om te gebruiken om zo grote gemeenschappen van mensen te begrijpen.”

Het onderzoek is gehouden onder zo’n 3000 Twitteraars. Allereerst moesten ze een persoonlijkheidstest invullen, waaruit moest blijken in welke mate ze psychopathische trekjes hadden. Vervolgens werden al hun publieke tweets gedownload. Het onderzoek was onder meer een succes doordat de Britse acteur/ komediant Stephen Fry en skateboarder Tony Hawk gebruikers aanspoorden aan het onderzoek deel te nemen.

Lees meer hierover bij Forbes: Using Twitter To Identify Psychopaths

cc-foto: Elke Karin

Geef een reactie

Laatste reacties (33)