21

Publieke Omroep moet nog meer op de schop

Advies Raad voor Cultuur: Aantal leden van omroepen niet langer belangrijk ... Nederland 1, 2 en 3 niet langer voorbehouden aan publieke omroep

Nederland 1, 2 en 3 moeten in de toekomst niet langer alleen programma’s van de publieke omroepen uitzenden. Dat zegt de Raad voor Cultuur in zijn advies aan staatssecretaris Dekker (VVD, Media). Voortaan moeten ook niet-omroepen op de zenders kunnen programmeren. Donderdag stuurt de Raad zijn advies ‘De tijd staat open’ aan de staatssecretaris.

De publieke omroepen moeten flink op de schop. Er moet nog meer bezuinigd worden, dan met de afgelopen fusies van onder meer BNN-VARA en KRO-NCRV is gelukt. De Raad voor Cultuur doet in haar rapport een aanbeveling aan de staatssecretaris. Hierin staat onder meer dat de steun voor de publieke omroep onder het volk en in Den Haag vervliegt. “Weinig mensen houden van Hilversum”, schrijft de raad. De omroepen moeten dan ook meer werken aan hun draagvlak en meer de dialoog aangaan met het publiek. De raad schrijft: “Het Nederland dat op tv en radio is te zien en te horen, is niet per se het Nederland zoals het buiten te zien is.”

Door Nederlandse programma’s uit te zenden die het volk binden, nieuws, Nederlandse tv-series en documentaires, kennis en cultuur en kinder-tv als leidraad te nemen, moeten de omroepen zich scherper onderscheiden van de commerciële zenders.

Tegelijkertijd wil de de raad net 1, 2 en 3 openstellen voor programma’s van niet-omroepen. Het ledencriterium voor omroepen vervalt; een omroep kan zich ook op andere manieren legitimeren is het idee.

Rond de zomer komt de staatssecretaris met zijn grote plan voor de omroepen.

NRC: Advies: Nederland 1, 2 en 3 moeten openstaan voor niet-omroepen

Geef een reactie

Laatste reacties (21)