Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Puigdemont voorlopig toch geen presidentskandidaat

  •  
01-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-03-01 om 20.26.14
Carles Puigdemont, de voormalige Catalaanse leider, gaat zich toch niet mengen in de strijd om het regiepresidentschap. Dat heeft hij in een videoboodschap laten weten. Puigdemont woont in ballingschap in Brussel, omdat Spanje hem wil vervolgen. Reden hiervoor is het referendum over de onafhankelijkheid. Spanje meent dat de organisatie hiervan illegaal was. Na de uitkomst van het referendum riep Puigdemont de onafhankelijkheid van Catalonië uit.
Puigdemont zegt nu een stap opzij te doen en schuift een vervanger naar voren: separatist Jordi Sanchez moet wat hem betreft het regiobestuur gaan leiden. Sanchez zit op dit moment in voorarrest vanwege het referendum van oktober. Hoe het ook zij, Spanje zal er een stokje voor steken. Het gaat niet akkoord met zijn eventuele benoeming.
Eerder wilde Puigdemont tot regiopresident benoemd worden via een videoverbinding, maar het constitutioneel hof in Madrid heeft dat verboden. Inmiddels is hij in hoger beroep gegaan tegen die beslissing.
In december werden nieuwe regioverkiezingen gehouden; de separatisten haalden in het Catalaanse parlement een meerderheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.