2

Puigdemont ziet af van Catalaans premierschap, schuift kandidaat naar voren

Carles Puigdemont ziet af van een nieuwe kandidatuur voor het Catalaans premierschap. Dat maakte hij zelf donderdag bekend. In plaats daarvan heeft hij een opvolger naar voren geschoven: Quim Torra, een politieke nieuwkomer.

Afgelopen week liet de Spaanse regering weten dat Puigdemont zelf niet verkiesbaar kon zijn, omdat hij als voortvluchtige geen kandidaat kan zijn. Sinds de verkiezingen van 21 december, waarbij de Catalaanse separatisten een meerderheid behaalden, mislukten al vier pogingen een Catalaanse regering te vormen. Dit omdat de kandidaten in ballingschap leven, of gearresteerd zijn. Puigdemont maakte de kandidatuur van Torra bekend via een videoboodschap. Voor 22 mei moet er een nieuwe Catalaanse regering geïnstalleerd zijn, zo niet, dan moeten de Catalanen opnieuw naar de stembus.

De voormalig Catalaanse leider verblijft momenteel in Duitsland, na eerder naar België te zijn gevlucht na zijn afzetting die volgde op het door Madrid illegaal verklaarde onafhankelijkheidsreferendum vorig jaar oktober. Eind maart werd Puigdemont aangehouden in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Het Duitse gerecht moet beslissen of hij aan Spanje wordt uitgeleverd.

Bronnen: VRT, De Standaard / cc-foto: Premsa SantCugat

Geef een reactie

Laatste reacties (2)