17

Punk voordat punk bestond:”A band called Death”

Indrukwekkende documentaire over zwarte voorlopers punk

Drie broers, zonen van een zwarte dominee, beginnen in de vroege jaren ’70 een bandje in Detroit. Niet ongebruikelijk, in de hoofdstad van de zwarte soul. Wèl ongebruikelijk is de naam van de band: Death. En de muziek: Punk voordat punk bestond. De documentaire “A band called Death”, die dat verhaal vertelt, verovert Amerika.


De film van Mark Corvino en Jeff Howlett reconstrueert de geschiedenis van de gebroeders Hackney, vanaf de dagen waarin David, Bobby en Dannis met geleende instrumenten hun bandje begonnen op zolder van het ouderlijk huis, tot de herontdekking zo’n dertig jaar later. Van de onvoorwaardelijke bewondering en lof van hedendaagse rockers als Henry Rollins en Kid Rock tot de vertolking van hun werk door hun eigen kinderen.

De leden van Death worden nu gezien als voorlopers van de Amerikaanse punk, jaren voordat The Ramones of Patti Smith het podium betraden (om nog maar te zwijgen van The Sex Pistols of The Clash in Engeland), maar oogstten in hun eigen tijd weinig succes. De platenindustrie verwachtte disco in de jaren ’70, zeker als het zwarte muzikanten betrof, en de enige maatschappij die met de broers in zee wilde gaan, eiste dat de bandnaam veranderd zou worden. De hitpotentie van de naam “Death” werd niet groot geacht. Broer David weigerde categorisch: geen plaat dus.

In 1977 gooiden de gebroeders Hackney er het bijltje bij neer. David raakte aan de drank en overleed in 2000. Dat was net te vroeg om de wedergeboorte van Death mee te maken. Een obscure opname van de enige single die de band ooit uitbracht, Politicians in my eye, schopte het plotseling tot internethit. Er werden oude demo’s opgedoken, en in 2008 verscheen Deaths debuutalbum: For the Whole World to See.

De documentaire die nu na een paar festivalpremières de Amerikaanse bioscopen en filmhuizen bereikt, geeft niet alleen een beeld van de geschiedenis van Death, maar ook van het verval van Detroit en van de ups en downs van een familie.

Luister hier naar Politicians in my Eye

Lees hier meer over A band called Death

Geef een reactie

Laatste reacties (17)