286

Purmerends vluchtelingendebat verstoord

Woedende inwoners weggestuurd door politie

Op verzoek van de burgemeester heeft de politie van Purmerend een woedende menigte de raadszaal uit moeten sturen. ‘Ik ga op deze manier niet beginnen,’ aldus de burgemeester.


Dat meldt RTV Noord-Holland donderdagavond. De gemeenteraad was bijeen om te vergaderen over de opvang van 750 asielzoekers. De gemeente wil het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voorstellen een asielzoekerscentrum in Purmerend te bouwen. Ook twee leegstaande scholen kunnen tijdelijk opvang bieden. Woedende inwoners maakten de vergadering echter onmogelijk door luid te klappen en te schreeuwen: ‘Geen AZC. Geen AZC.’ Op verzoek van burgemeester Don Bijl zijn de herrieschoppers uit de zaal verwijderd. De vergadering is afgelast.

Ook elders in het land vinden donderdagavond speciaal ingelaste raadsvergaderingen plaats om over de opvang van vluchtelingen te debatteren. Zoals in het Brabantse Oudenbosch waar een spreekster, een 81-jarige vrouw, door tegenstanders van de komst van een AZC werd uitgefloten. Dat melden Omroep Brabant en BN De Stem. De vrouw is in 1944 zelf met haar ouders vanuit Arnhem gevlucht voor het oorlogsgeweld en sprak nu de menigte toe over haar ervaringen destijds. Ook vertelde ze over de computerlessen die ze nu aan allochtonen gaf en de dankbaarheid die ze daarvoor krijgt.  ‘Volgende,’ klonk het vanuit de gang. En: ‘Het is 2015. Dit is een heel andere cultuur.’

Geef een reactie

Laatste reacties (286)