2

Pussy Riot-activist in kritieke toestand in ziekenhuis, mogelijk vergiftigd

Een activist van de Russische punkrockband Pussy Riot, Pyotr Verzilov, is dinsdag met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Moskou. Het vermoeden bestaat dat hij vergiftigd is. Zijn toestand is kritiek.

Verzilov was aanwezig bij een hoorzitting van zijn vrouw en tevens Pussy Riot-lid Veronika Nikoelsjina. Kort na zijn bezoek aan de rechtbank werd Verzilov onwel. Hij zou eerst zijn zicht zijn verloren, vervolgens zijn spraak en kon daarna niet meer op eigen benen staan. Verzilov werd daarop in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij direct werd opgenomen op de afdeling toxicologie. Hoewel familieleden en vrienden zeggen dat Verzilov is vergiftigd, willen de artsen in Moskou daarover geen uitspraken doen. Volgens de Russische nieuwswebsite Meduza krijgt Verzilovs moeder geen toestemming haar zoon te bezoeken.

Een ander lid van Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova, werd in 2012 veroordeeld tot twee jaar cel na een protestactie in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou. Dat protest was gericht tegen de Russische president Vladimir Poetin. Tijdens dat proces trad Verzilov, in bezit van zowel de Russische als Canadese nationaliteit, op als woordvoerder van de activistische punkrockband.

Zelf laat Verzilov ook van zich horen op activistisch gebied. Zo bestormde hij tijdens het afgelopen WK voetbal in Rusland tijdens de finale tussen Frankrijk en Kroatië het veld, gekleed als politieagent. Met die actie wilde Pussy Riot de aandacht vestigen op mensenrechtenschendingen in Rusland. Het kwam Verzilov op een gevangenisstraf van vijftien dagen te staan.

Bron: The Independent, De Standaard / beeld: Commons Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (2)