34

Pussy Riot schuldig bevonden aan ‘hooliganisme’

Update: Leden van punkband krijgen twee jaar cel voor 'door religieuze haat gevoed hooliganisme' ... Rosenthal: Straf is veel te hoog! 

Update 16.00: De rechter in Rusland heeft zijn uitspraak gedaan in de zaak Vladimir Poetin versus Pussy Riot. De leden van de punkbandgroep hebben twee jaar cel gekregen wegens ‘door religieuze haat gevoed hooliganisme’. De zitting duurde ruim drie uur.

Free Pussy Riot! #freepussyriot from Peaches on Vimeo.

Update 22.10

Op de dag van de rechtszitting van Pussy Riot released de punkband haar nieuwste single: ‘Putin Lights Up the Fires’. Bekijk de nieuwe single door op de foto hieronder te klikken

 

Update 18.11

Rosenthal vindt de straf voor Pussy Riot veel te hoog. Deze staat volgens hem in geen enkele verhouding tot wat de drie hebben gedaan. Hij gaat de kwestie aan de orde stellen bij zijn Europese collega’s. Hij wil de Europa Rusland er op aanspreekt. Tegen de NOS benadrukte hij dat Ruslan verdragen heeft getekend over ordentelijke rechtsgang en dat de Russen zich daarom iets van de internationale kritiek moeten aantrekken. 

Volgens de Russische rechter hebben de leden van Pussy Riot met het geven van hun ‘concert’ in de Christus Verlosserskathedraal de gevoelens van gelovigen ernstig gekwetst. De vrouwen hadden maximaal zeven jaar gevangenisstraf kunnen krijgen maar omdat ze moeders van kleine kinderen zijn, hebben de aanklagers niet de zeven jaar cel geëist. 

Update:

WO=MEN, het Nederlandse netwerk voor gelijkheid van mannen en vrouwen wereldwijd, roept de Nderlandse regering op om voor vrijlating van de bandleden te pleiten en de Russische ambassadeur op de kwestie aan te spreken. In een persbericht schrijft WO=MEN:

Zoals bekend zijn 3  leden van de Russische punkband onlangs gearresteerd na een event waarin zij de banden tussen Poetin en de Orthodoxe kerk hekelden. Dit gebeurde middels een ludiek optreden. Vandaag, vrijdag 17 augustus, zal blijken welke strafmaat wordt opgelegd door de rechter. De leden van WO=MEN Dutch Gender Platform vrezen dat de meiden van Pussy Riot geen eerlijk vonnis zullen krijgen. Zij roepen de Nederlandse regering op om voor vrijlating van de bandleden te pleiten en de Russische ambassadeur hierop aan te spreken.

Jekaterina Samoetsevitsj (30), Maria Aljochina (24) en Nadezjda Tolokonnikova (22) zitten sinds maart vast. Een maand eerder waren ze een orthodoxe kerk in Moskou binnengegaan en hadden ze een ‘punkgebed’ uitgeschreeuwd. Zo riepen ze leuzen als ‘Heilige maagd Maria, verlos ons van Poetin’. Tegen hen is nu drie jaar straf in een werkkamp geëist wegens het kwetsen van de gevoelens van gelovigen en ‘hooliganisme’.

Vanmiddag wordt in 7 Russische steden en 44 steden elders in de wereld gedemonstreerd voor de vrijlating van de drie leden van Pussy Riot, zo meldt de Volkskrant.

De behandeling van de vrouwen in de gevangenis is vernederend en martelend geweest, aldus de advocaat. Zo begon de hoorzitting van het proces elke dag om 10 uur, maar werden zij om vijf uur al gewekt, waarna ze uren moesten wachten in een glazen kooi, zonder ramen, ventilatie, toilet en zonder deugdelijk eten, aldus advocaat Gert-Jan Knoops op BNR.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)