Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Putin vermoordde Litvinenko

  •  
21-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
384 keer bekeken
  •  
OS: Rutte ontmoet Poetin in Sotsji

© 2014-02-07 13:46:52 SOTSJI - Premier Mark Rutte (L) tijdens zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, voorafgaand aan de opening van de Olympische Spelen. Bij het gesprek wi

De Russische president Vladimir Putin heeft ‘waarschijnlijk’ toestemming gegeven voor de moord op voormalig spion en vijand van het Kremlin, Aleksandr Litvinenko. Uit onderzoek van een Britse rechter blijkt dat Putin zelf wel opdracht gegeven moest hebben voor de doelbewuste vergiftiging van Litvinenko in 2006.
Het onderzoek is in opdracht van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken gedaan. De rechter Robert Owen heeft toegang gekregen tot de informatie van de Britse inlichtingendiensten en 69 getuigen verhoord. Daaruit concludeerde hij het volgende.
"Bij het in acht nemen van alle informatie, moet ik concluderen dat de operatie om Litvinenko te vermoorden goedgekeurd is door president Putin en het hoofd van de FSB, de huidige staatsveiligheidsdienst."
Russische dissident Alex Goldfarb gaf aan de Britse krant the Telegraph een toelichting die benadrukt waarom het niet anders kan dan dat Putin op de hoogte was van de moord.
"Dergelijke maatregelen moeten geautoriseerd worden op het hoogste politieke niveau. Polonium wordt gecontroleerd door het Russisch ministerie van atoomenergie en om het te kunnen transporteren naar de FSB kan dat alleen met toestemming vanuit de presidentiële administratie. Niemand zou het aandurven om zo’n operatie uit te voeren zonder goedkeuring omdat het een persoonlijke kwestie is voor Putin. Daarbij staat Putin bekend om zijn oog voor detail. Toen het Krim geannexeerd werd zei hij in een interview dat het zo goed was gegaan door zijn persoonlijke toezicht. Hij vertrouwt anderen niet om het werk te doen."
Aleksandr Litvinenko overleed op 23 november 2006 in een ziekenhuis in Londen. Hij had een paar weken eerder in een hotel een ontmoeting gehad met zijn voormalige FSB-collega’s Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen. De groene thee die hij dronk bleek met polonium, een uiterst giftig radioactief element dat vrijwel uitsluitend in Rusland word gebruikt, vergiftigd te zijn.
Litvinenko beschuldigde vanaf zijn sterfbed president Putin. In de maanden voor zijn dood was hij namelijk bezig geweest met een onderzoek naar de banden tussen Putin en de georganiseerde misdaad. De familie van de voormalig spion heeft naar aanleiding van het rapport sancties geëist tegen de Russische president.
Update 13:30
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft de Russische president Vladimir Putin en de staatsveiligheidsdienst FSB flink uitgekafferd naar aanleiding van het rapport dat donderdagochtend verschenen is. Dat meldt the Mirror. In bovenstaande video is te zien hoe May gerechtigheid eist voor de moord op Aleksandr Litvinenko.
"(…) De overheid neemt deze bevindingen extreem serieus en ik weet zeker dat elk lid van dit parlement dat ook doet. De conclusie dat de Russische staat betrokken was bij de moord op Litvinenko is diep verontrustend. Het is zonder meer een overtreding van de fundamentele internationale wetten en beschaafd gedrag maar dit komt niet als een verrassing…"
May kondigde aan dat er een arrestatiebevel uitstaat tegen de twee FSB-verdachten van de moord en hun tegoeden bevroren zijn. Ook Russische diplomaten moeten het ontgelden door de strengere visumregels die vanaf nu van kracht gaan.
Daarnaast wordt er gediscussieerd over het uitwijzen van alle FSB-agenten die momenteel in Groot-Brittanië zijn en een bespreking van de mogelijke afgelasting van het WK in Rusland in 2018.
De Britse premier David Cameron heeft via zijn woordvoerder laten weten de acties van Putin en de FSB te veroordelen. Op de vraag of hij de Russische president een moordenaar zou noemen antwoordde de woordvoerder dat ‘de bevindingen duidelijk genoeg zijn’.
"Het is niet hoe een staat, laat alleen een lid van de VN Veiligheidsraad, zich hoort te gedragen. Het is spijtig dat de bevindingen bevestigen wat we al tijden vermoedden. We hebben in 2007 met het oog hierop al maatregelen getroffen die vandaag nog steeds van kracht zijn."
In 2007 werden vier Russische diplomaten het land uit gegooid en strengere visumregels ingesteld.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.