196

PVC-onderhandelaars toe aan ‘laatste hobbels’ van guur akkoord

Conceptakkoord PVV-VVD-CDA 'vermoedelijk' dinsdag rond … 'Alle kaarten liggen op tafel, alle dossiers zijn behandeld'

PVC raast nog over de laatste hobbels heen, maar daarna ‘kan het snel gaan’, zegt een nauw bij de coalitievorming betrokkene in de Volkskrant. De gesprekken tussen VVD, CDA en PVV zijn in de eindfase beland, dinsdag krijgen de fracties een conceptakkoord aangereikt.

Er komen minder ambtenaren, de pot voor ontwikkelingssamenwerking wordt flink kleiner, de WAO-uitkering voor Wajongers en de lonen worden in lijn gelegd met de inflatie en de publieke omroep gaan terug naar een of twee zenders. Dat is een korte opsomming van de punten waarop CDA, VVD en PVV al een akkoord hebben bereikt.  

Opstelten die zei drie weken nodig te hebben voor een akkoord en lijkt zijn deadline te halen. Alleen de gezondheidszorg blijkt nog een blok aan het been van de beoogde PVC-coalitie. De ophoging van het eigen risico naar 300 euro zien PVV en het CDA beiden niet zitten. Voor de VVD is dat de enige mogelijkheid om de 18 miljard aan bezuinigingen te halen.
Als het conceptakkoord er komt is het echter nog maar de vraag of de CDA-achterban het goedkeurt. Oud-premier Dries van Agt zei vorige week al daar niet mee in te stemmen. Als het PVC-kabinet er dan toch komt, wil hij overstappen naar D66 of GroenLinks. Bij de laatste CDA-vergadering van oud-bewindslieden op dinsdagavond waren de meningen nog ‘wisselend’. Het CDA-congres wordt mogelijk op 4 september gehouden, een week voordat coalitiepartner Wilders zijn omstreden speech houdt in New York.
De CDA-achterban kan Verhagen nog tegenhouden, maar die kans wordt wel steeds onwaarschijnlijker. Het CDA was de grootste verliezer na de verkiezingen en lijkt nu toch mee te mogen regeren. Dat wordt door de CDA-fractie als een meevaller beschouwd.

De Volkskrant: Formatie zit in eindfase: slotakkoord bijna rond

cc-foto: The Wolf

Geef een reactie

Laatste reacties (196)