204

PVC wil af van milieu en veiligheid: op naar 140 km/u

Veilig Verkeer Nederland: meer en ernstigere ongelukken … GroenLinks: Cultuur van 'vrije cowboys'

Nederlandse snelwegen worden geteisterd door files en de A2 is lang niet vrij geweest van wegwerkers. Ondanks dat wil een Kamermeerheid van VVD, PVV en CDA een onderzoek laten doen naar het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen, meldt Nu.nl

Door redactie Joop

“Wij hebben natuurlijk geen Duitse situatie zonder al te veel op- en afritten, maar als de minister kans ziet tot een hogere snelheid, dan horen wij dat graag”, zegt CDA-Kamerlid Sander De Rouwe. Veilig Verkeer Nederland (VVN) laat weten het voorstel geen goed idee te vinden.

Als je de maximumsnelheid opvoert, betekent dat meer en ernstigere ongelukken”, zegt een woordvoerder van VVN.

Scheuren op de A2

De VVD ziet een verhoging naar 130 kilometer wel zitten en de PVV vindt 140 kilometer per uur ook nog acceptabel. Op de A2, waar op veel brede stukken maar 100 kilometer gereden mag worden, vindt verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) dat er op rustigere tijden 120 kilometer per uur gereden mag worden. Maar het aanpassen van de maximumsnelheid op rustige tijden, vindt de VVN ook geen goed idee. “Iedere keer dat zo’n bericht in de media komt, willen wij blijven waarschuwen dat de veiligheid afneemt als de snelheid verhoogd wordt.”
Jaarlijks komen er 760 mensen in het verkeer om, 21.000 mensen belanden in ziekenhuizen na een ongeluk en nog eens 130.000 slachtoffers raken betrokken bij verkeersongelukken. Dat blijkt uit Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Nederland heeft na Malta het laagste aantal dodelijke verkeersslachtoffers van Europa.

Kansloos
GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren is fel tegen de ophoging van de maximumsnelheid. “Uit onderzoek is gebleken dat mensen hun rijvaardigheden overschatten.” Daarbij verwijst ze naar een Engels televisieprogramma waarbij mensen remproeven moesten doen die niet eens een glas alcohol achter hun kiezen hadden. “Die bleken kansloos, zelfs mensen die iedere dag op de weg zitten.” Naast de vele slachtoffers die er door de snelheidsverhoging zullen komen, vreest ze voor meer vervuiling. “De CO2 uitstoot bij hogere snelheden is exponentieel veel groter, dan bij een versnelling van 30 naar 40 kilometer per uur. Ook de uitstoot van fijnstof richt veel schade aan voor de gezondheid. Het is bewezen dat schoolprestaties van kinderen slechter is die op een school zitten dichtbij een drukke autoweg.”

‘Vrije cowboys’
Van Tongeren noemt het PVC-voorstel vanuit een menselijke positie bekeken: ‘vrije cowboys’ die er van houden ’s nachts met 140 kilometer per uur over de snelweg te razen.

Dat snap ik wel, ik heb zelf ook een auto en een motorrijbewijs, maar dat racen op de snelweg past niet in een klein landje als Nederland. Die politici vergeten dat ze ook wel eens ’s nachts een band moeten verwisselen en dan ook vaders zijn, grootouders en echtgenoten. Ze zijn niet onsterfelijk.”

Nu.nl: Kamer wil onderzoek naar hogere maximumsnelheid

Geef een reactie

Laatste reacties (204)