Laatste update 14:59
105

PvdA akkoord met bombarderen IS in Syrië

De PvdA is akkoord met het uitvoeren van luchtaanvallen op IS in Syrië. Daarmee is er nu een Kamermeerderheid voor de bombardementen.

Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer was al voor het uitvoeren van luchtaanvallen, maar regeringspartij PvdA en minister Koenders (Defensie) waren tot nog toe tegen. Zij wachtten liever tot er een duidelijke militaire strategie bepaald was. De PvdA had eerder zorgen geuit over ‘unilaterale beslissingen’ die worden genomen als het gaat om Syrië. Ook was de partij van mening dat de situatie in Syrië complexer was geworden door de intensievere aanwezigheid van Rusland.

In december zei Diederik Samsom nog:

Kijk als wij nu zouden besluiten dat er van de ene op de andere dag geen steen meer op de andere mag staan in Raqqa dan is dat vannacht geregeld. Zoveel bommen hebben we wel met elkaar en met de hele coalitie. En dan? is de belangrijkste vraag die daarna komt. Wat dan?

Dinsdagochtend heeft de PvdA-fractie overleg gevoerd over die vraag, ‘wat dan’, en heeft daar klaarblijkelijk een bevredigend antwoord op gevonden. Vanuit een basis in Jordanië voeren Nederlandse F-16’s al aanvallen uit boven Irak. Dat zal nu, als het aan coalitiepartner VVD ligt, op korte termijn worden uitgebreid naar Syrië.

Update 15.00 uur: De PvdA heeft op de eigen website een verklaring uitgegeven.

De PvdA-fractie heeft vandaag van gedachten gewisseld over de vraag of en hoe Nederland een extra bijdrage kan leveren om de strijd tegen de terreur van ISIS te intensiveren en een einde te maken aan de gruwelijke Syrische burgeroorlog. Dat hebben we gedaan n.a.v. het verzoek van onze bondgenoten en de oproep van de Verenigde Naties. Onze fractie ziet mogelijkheden om aan het verzoek te voldoen. Er is inmiddels sprake van een volkenrechtelijk mandaat van de VN. 

Ook markeert deze week een cruciale stap in het politieke proces naar vrede in Syrië, waarbij het vertrek van Assad wat ons betreft onvermijdelijk is. Bovendien moet er steeds gekeken worden op welke manier de Syrische burgerbevolking hulp en perspectief geboden wordt. We wachten nu de artikel 100 brief met het voorstel van het Kabinet af.

Afbeelding: Defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (105)