151

‘PvdA-ambtenaar’ definitief functie kwijt na IS-tweet

Minister Opstelten sluit ontslag van Yasmina Haifi niet uit ... Haifi gelooft dat IS een 'zionistisch complot' is dat is bedoeld om 'de islam zwart te maken'

Yasmina Haifi, de ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie, werd onlangs geschorst nadat ze een controversiële tweet over terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) de online wereld in had gestuurd. Haifi gelooft dat IS een zionistisch complot is, bedoeld om de islam zwart te maken. Opstelten maakte vrijdag bekend dat Haifi niet terug mag keren in haar functie.

Eerder al veroordeelde vicepremier Asscher de tweet van Haifi. “Mijn maag draaide zich om toen ik het hoorde”, zei hij. “Het is zo’n klassieke vorm van antisemitisme. Het is allemaal een complot van de joden, we zagen dat destijds ook na de aanslagen op de twintowers”, aldus Asscher. “Het is echt onvoorstelbaar. Dit is iemand die bij het Rijk werkt en hoogopgeleid is. Daar word je een beetje mismoedig van.”

Opstelten sluit nu niet uit dat Haifi, die al jaren als personeelsfunctionaris bij de Rijksoverheid werkt ook wordt ontslagen. “Ik moet afwachten wat die zijn. Het kan reden voor ontslag zijn, dat sluit ik niet uit”, aldus de minister.

Haifi nam achteraf volledig afstand van het gedachtengoed van IS(IS) en de daden van de terreurorganisatie. In een twitterbericht probeerde ze nog uit te leggen wat de bedoeling van haar eerste tweet was. Afstand van haar theorie dat IS en zionistisch complot is, heeft ze vooralsnog niet genomen. Haifi:

Voor de volledigheid: heb willen zeggen dat ISIS onmogelijk islamitisch kan zijn. daden ISIS staan lijnrecht tov de islam predikt

NRC: Ambtenaar definitief functie kwijt na IS-tweet

Geef een reactie

Laatste reacties (151)