40

PvdA: Bezuinigingsplan Defensie rammelt

LIVE Tweede Kamerdebat met minister Hans Hillen (Defensie) over bezuinigingsplannen ... PvdA-Kamerlid Eijsink: Geen analyse achter plannen, samenhang ontbreekt... Update: Coalitie wil twee patrouilleschepen en deel cougars behouden ... 2000 mensen komen op straat te staan

De PvdA stemt niet in met de bezuinigingsplannen van minister Hans Hillen voor Defensie, zo meldt de Volkskrant maandag. Volgens de grootste oppositiepartij zit er geen analyse achter en ontbreekt de samenhang in de plannen. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor Defensie op de lange termijn. Dat zei PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink vandaag tijdens het debat in de Tweede Kamer.


Eijsink vroeg zich in het af waarom Defensie over enkele jaren de begroting wel op orde zou hebben na de ingrepen, aldus de Volkskrant. Volgens haar hebben deskundigen daar weinig vertrouwen in. Vanwege het toenemende belang van de marine wil de PvdA wel twee nieuwe patrouilleschepen behouden die Hillen ook zou schrappen.

Ook de vakbonden liggen overhoop met Defensie over een nieuwe cao voor de militairen en het burgerpersoneel. Uit protest schortten ze in november het overleg op, toen net bekend werd dat Hillen een flinke bezuinigingsronde voorbereidde. In april werd duidelijk dat de komende jaren 6000 gedwongen ontslagen zullen vallen.

Eerder gaven ook de regeringspartijen CDA en VVD aan niet helemaal tevreden te zijn over de bezuinigingsplannen bij defensie. Zij willen meer operationele krijgsmacht overhouden en daarvoor moet nog meer bezuinigd worden op ondersteunende diensten en functies in de bestuurslaag dan nu al gebeurd. Nu verwijten de regeringspartijen de PvdA juist meer te willen bezuinigen zonder aan te geven hoe.

De Pvda wil vanwege het toenemende belang van de marine wel twee nieuwe patrouilleschepen behouden die Hillen ook zou schrappen.

UPDATE

VVD, CDA en gedoogpartner PVV willen de bezuinigingen op Defensie aanpassen, zo meldt de NOS. Ze willen twee patrouilleschepen van de marine in de vaart houden en minder Cougarhelikopters wegbezuinigen, zodat er voorlopig nog acht helikopters kunnen blijven vliegen. De partijen blijven achter de 1 miljard euro aan bezuinigingen staan die door minister Hillen zijn opgelegd. De coalitie wil de aanpassingen betalen door defensieterreinen te verkopen en het onderhoud van luchtmachtmaterieel uit te besteden.

Update 18.45

Volgens een schatting van het ministerie van Defensie komen uiteindelijk 2000 mensen op straat te staan. Bij Defensie zullen 12.000 militaire- en burgerfuncties verdwijnen. Van dat aantal kunnen 4000 mensen worden doorgeschoven, 6000 worden overgeplaatst naar werk elders, maar voor het overige aantal kan niets geregeld worden. De interne reorganisaties zullen begin 1 augustus van start gaan, meldt De Pers.

Lees meer bij de Volkskrant: PvdA stemt tegen plannen bezuiniging Defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (40)