80

PvdA breekt met eigen AOW-koers: ‘Je leeft niet om te werken’

Mensen met een laag inkomen moeten eerder kunnen stoppen met werken. Dat vindt de PvdA, dat daarmee breekt met het pensioenbeleid waar de partij zelf verantwoordelijk voor is. De PvdA wil, net als vrijwel de gehele oppositie, dat de verhoging van de AOW-leeftijd wordt vertraagd.

Als het aan de PvdA ligt zal de pensioenleeftijd niet in 2021 op 67 jaar komen, zoals nu is vastgelegd, maar pas in 2030. Niet alleen mensen met een laag inkomen moeten de kans krijgen eerder te stoppen met werken, maar ook mensen met zware beroepen. Daarmee worden volgens partijleider Lodewijk Asscher mensen ‘die nu in de klem zitten’ geholpen. Ook noemt Asscher het niet meer dan fair dat mensen met een lager inkomen meer steun van de overheid krijgen, omdat ‘mensen met een hoog inkomen gemiddeld gezien langer leven en ook meer gezonde jaren hebben’.

Op Facebook schrijft Asscher in een open brief aan minister Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

We worden met z’n allen steeds ouder. Dat is fantastisch. Maar de pensioenleeftijd stijgt tegenwoordig één op één mee met de levensverwachting, en dat gaat best hard. Een flinke groep mensen houdt dat langere werken niet vol. En voor iedereen geldt: waarom moeten we eigenlijk ieder jaar dat we langer leven ook werkend doorbrengen? Straks moeten onze kinderen doorwerken tot sint juttemis.
Ik verlang naar een ontspannen samenleving waarin mensen zeker zijn van hun bestaan. En daar hoort bij dat we zeker kunnen zijn van een ontspannen oude dag. Het liefst in goede gezondheid. Dat wil je voor jezelf, maar ook voor je ouders en later voor je kinderen. En in een wereld die verandert moeten we blijven kijken hoe we onze idealen bij de tijd houden.

Die koerswijziging is volgens Asscher het startschot voor een nieuwe lijn van de PvdA. In 2010, destijds nog onder leiding van Job Cohen, steunde de PvdA het pensioenakkoord waarin de AOW-leeftijd aan de levensverwachting werd gekoppeld. Dankzij die steun van de PvdA kon het kabinet-Rutte I het pensioenakkoord doorvoeren, maar daarover zegt Asscher nu:

We hebben nu, na het regeren in een diepe economische crisis, de ruimte en de vrijheid om onze standpunten opnieuw te formuleren. Met de AOW is haast geboden omdat achter de schermen gesproken wordt over een nieuw pensioenstelsel. Daar moet het kabinet ook gaan bewegen.

Bronnen: De Volkskrant, AD / cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (80)