97

PvdA-congres in teken van samenwerking op links

Video: Speech Job Cohen ... Marleen Barth lijsttrekker voor Eerste Kamer

Tijdens het PvdA-congres zijn stevige woorden gevallen. Fractievoorzitter Job Cohen betichtte het huidige kabinet en gedoogpartner de PVV oneerlijk te zijn. Partijvoorzitter Lilliane Ploumen sprak over ‘rechts onder het matje vegen’. Het congres heeft de kandidaatlijst voor de Eerste Kamer vastgesteld. Marleen Barth is gekozen als lijsttrekker.


Fractievoorzitter Job Cohen noemt tijdens het congres de besluiten van het kabinet schandelijk: ‘Ik zou me er diep voor schamen’. Volgens Cohen houdt PVV-leider Geert Wilders zich niet aan de afspraken en worden de mensen waar Wilders voor zegt op te komen juist keihard gepakt voor door zijn beleid. Ook premier Mark Rutte komt er niet zonder kleerscheuren vanaf: ‘Mark, je kunt sommige mensen een tijdje bedonderen maar niet heel Nederland voor eeuwMark, je kunt sommige mensen een tijdje bedonderen maar niet heel Nederland voor eeuwig’, aldus Cohen.

Ook PvdA-partijvoorzitter Lilliane Ploumen haalde uit naar kabinet. Vooral CDA-er Hans Hillen moest het betreuren. ‘Wat is er overgebleven van het CDA? Waar zijn barmhartigheid en solidariteit gebleven?’

Op het congres was GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent te gast. Ze deed mee met een forum over linkse samenwerking. De aanwezigheid van Van Gent is opvallend omdat zij als enige GroenLinks fractielid tegen de missie naar Afghanistan heeft gestemd. In reactie hierop verklaarde ze weken geleden al uitgenodigd te zijn voor het congres.

Het congres heeft Marleen Barth gekozen als lijsttrekker voor de Eerste Kamer.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)