62

PvdA: Criminele jeugd verplicht naar school

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch stelt 'terbeschikkingstelling aan het onderwijs' (tbo) voor: zonder diploma geen vrijlating

Jongeren die aan het ‘begin van een criminele carrière staan’, moeten verplicht onderwijs volgen in een gesloten inrichting. Zonder diploma komen ze niet op vrije voeten. Dat stelt de PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch woensdag voor onder de noemer ‘terbeschikkingstelling aan het onderwijs’, de zogeheten tbo. Marcouch hoopt hiermee ‘de uitzichtloze cyclus’ te doorbreken. Dat meldt de Volkskrant.

Naast een celstraf moeten rechters ook de maatregel tbo kunnen opleggen, volgens Marcouch. Die maatregel houdt in: Om vrij te komen moet de jongere een toereikende startkwalificatie behalen (een havo-, vwo-diploma of minstens mbo niveau 2) of een getuigschrift voor een praktijkopleiding. Van tevoren moet worden bekeken welke opleiding de jeugddelinquent aankan, gelet op zijn IQ, zo schrijft de Volkskrant.
Marcouch wijst erop dat criminele jeugd intelligenter is dan wordt aangenomen. “Alleen gebruiken ze het verkeerd. Tbo betekent intensief onderwijs. Meer kans op een normale baan.”

Vandaag wordt in het parlement de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie besproken. Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven zullen alle plannen ontvouwen die Nederland veiliger moeten maken. Marcouch hoopt dat de bewindspersonen zijn idee omarmen.
Lees meer bij de Volkskrant: Geef criminele jeugd verplicht onderwijs

Foto-cc: Photocapy

Geef een reactie

Laatste reacties (62)