38

PvdA dwingt Kamp de gaskraan terug te draaien

Met steun van de PvdA is een Kamermeerderheid voor directe maatregelen in Groningen 

VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) komt nu onder grote druk te staan de gaswinning in Groningen flink terug te schroeven. Coalitiepartner PvdA heeft nu ook besloten dat de gaswinning ‘per direct’ terug moet. Daarmee is een Kamermeerderheid nu voor directe maatregelen.

De schokken in Groningen hielden de afgelopen dagen aan. Sinds vorige week donderdag vonden er acht schokken plaats met een kracht van 1,1 en 3,2 op de schaal van Richter. Het KNMI meldt dat dit aantal in zo’n korte tijd ‘uitzonderlijk’ is.

De bevingen van de afgelopen dagen hebben voor ons de urgentie versterkt”, zegt het PvdA-Kamerlid Jan Vos.

Volgens de PvdA moet de gaswinning gereduceerd worden en moet Kamp overgaan tot het opslaan van gas in ondergrondse reservoirs. Dan kan de Groningse gaskraan in geval van nood ook snel dicht. Ook pleit de PvdA voor speciale ‘stikstofstations’. Zo kan buitenlands gas ook in Nederlandse leidingen gebruikt worden en hoeft er in Groningen minder gas gewonnen worden.

De SP, D66, CDA, GroenLinks en ChristenUnie drongen al eerder aan bij Kamp om de gaskraan per direct terug te draaien. Het CDA wil een reductie van 20 procent.

Er is sprake van een calamiteit. Ik ben ervan overtuigd dat de export van gas omlaag kan. Kamp moet de contracten met het buitenland goed tegen het licht houden”, aldus CDA-Kamerlid Agnes Mulder in de Volkskrant.

GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren riep afgelopen zondag bij Buitenhof op de Groningers serieus te nemen:

Als je van het Staatstoezicht op de Mijnen, de inspectie, het advies krijgt om zoveel mogelijk te minderen met de winning dan moet je dat doen. Uit voorzorg volg je altijd het advies van een Inspectie. Ondertussen kan je onderzoeken of het voorzichtiger kan. KNMI en NAM sluiten aan bij het punt van de Inspectie, dat de enige zekere manier om bevingen te verminderen, minder aardgas winnen is. Dat effect ijlt na en is niet onmiddellijk.

De onrust over gaswinning is toegenomen nadat vorige week uit een onderzoek van het KNMI bleek dat bevingen zwaarder kunnen worden dan eerder werd aangenomen. Het NAM en het KNMI bezwoeren dat het zou blijven bij bevingen van maximaal 3,9, maar uit het nieuwe onderzoek, waarbij ook Staatstoezicht op de Mijnen was betrokken (SodM), blijkt dat die bovengrens niet gegarandeerd kan worden. Ook is nu duidelijk dat het groeiende aantal bevingen en de stijgende zwaarte het gevolg is van de toegenomen gaswinning door NAM.

Eind dit jaar neemt minister Kamp ook de beslissing over de winning van het omstreden schaliegas. Deze boringen kunnen leiden tot aardbevingen en vervuiling van grond- en drinkwater. Bovendien zijn de risico’s nog zeer slecht onderzocht, meent Geert Ritsema, campagneleider bij Milieudefensie.  Uit ander onderzoek blijkt dat de winning van schaliegas ook nog negatiever kan uitpakken dan bij steenkoolgas.

Lees meer op Joop over de gaswinning in Groningen:
10 februari – GroenLinks: verminder de gaswinning
8 februari – Kamp versus Mulder
7 februari – Groningen wakker gehouden door aardschokken

Volkskrant:Kamp onder druk: ook PvdA wil gaswinning verminderen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)