85

PvdA-econoom De Kam: Stem tegen Europees akkoord

Paul Tang, eveneens econoom en voormalig PvdA-Kamerlid vindt een tegenstem te gevaarlijk

Econoom en voormalig PvdA-Kamerlid Flip de Kam roept zijn partij op niet te stemmen op het pakket aan maatregelen die de schuldencrisis in Europa moet bestrijden. De zuid-Europese landen zijn volgens hem ‘reddeloos’. “Hoe langer we dat negeren hoe groter te schade, ook voor Nederland, zal zijn”, zei hij zondag in Buitenhof.


Rutte pleit voor een eurocommissaris die toezicht gaat houden op de Europese financiën, maar volgens De Kam is het niet zo zeer het probleem dat Europese politici straks geen toezicht op hun financiën kunnen houden.

Het onderliggende probleem is dat, zowel economisch als cultureel, de verschillen tussen noord en zuid zo groot zijn. Hoe langer we die erkenning uitstellen hoe groter het probleem wordt. We draaien ons zelf het moeras in.

In Buitenhof zat ook econoom Paul Tang, eveneens oud-PvdA-Kamerlid, aan tafel. Hij is ook niet tevreden over het Europees akkoord, maar zou een tegenstem van zijn partij te gevaarlijk vinden. Tang en De Kam zijn het er wel over eens dat het Europese pakket met afschrijving van Griekse schulden en versterking van het noodfonds onvoldoende is en een nieuwe crisis in het verschiet ligt.

Aankomende dinsdag stemmen de Tweede Kamerleden over het pakket aan maatregelen waar afgelopen woensdag in Brussel tot diep in de nacht over is vergaderd. De PvdA wil ook pas dinsdag aangeven of ze wel of niet voor het akkoord stemmen. Het kabinet heeft de steun van de PvdA nodig omdat een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen omdat gedoogpartner PVV tegen het akkoord is.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (85)