168

PvdA: ‘Eigen risico niet afhankelijk van inkomen’

[VIDEO] Lijsttrekkersdebat: CDA is enige partij die hypotheekrenteaftrek als breekpunt noemt ... Rouvoet: 'CDA beschermt alleen de rijken' ... ChristenUnie maakt eigen risico wel inkomensafhankelijk

Het eerste lijsttrekkersdebat van de NOS was van 16.30 tot 18.30 uur op Radio 1 en politiek24 te volgen. De lijsttrekkers van PvdA, GroenLinks, SP, D66, PvdD, CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en TON debatteerden over hypotheekrenteaftrek, zorg, Europa en veel meer.


Door redactie Joop

De PvdA ziet af van een inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg. Dat zei lijsttrekker Job Cohen vrijdag in het lijsttrekkersdebat op Radio 1. De PvdA wilde dat mensen 200 tot 600 euro zouden betalen voor ziekenhuisbezoek. Nu kiest de partij voor een eigen risico van 210 euro voor iedereen. “We hebben gekeken hoe het in elkaar zit en de opbrengsten zijn zo beperkt, we zien ervan af”, aldus Cohen.

Demissionair premier Balkenende verweet vervolgens de ChristenUnie dat deze partij wel vasthoudt aan een inkomensafhankelijk eigen risico, eveneens van 200 tot 600 euro. Volgens de ChristenUnie-lijsttrekker is er niks mis met een inkomensafhankelijk eigen risico. Rouvoet verweet Balkenende op zijn beurt, zowel in de zorg als door de hypotheekrenteaftrek heilig te verklaren de hogere inkomens te beschermen.
Hypotheekrenteaftrek

In hetzelfde debat zei demissionair premier Balkenende dat de hypotheekrenteaftrek voor zijn partij, het CDA, een breekpunt zal zijn bij coalitiebesprekingen. Daarmee is het CDA de enige partij die zich daar zo stellig over uitspreekt. De VVD wil eigenlijk ook niet tornen aan de aftrek, maar durft dat geen breekpunt te noemen.

Voor de PvdA is het duidelijk dat de hypotheekrenteaftrek “vooral gebruikt wordt om geld aan te verdienen en voor de helft deel ten goede komt aan mensen die het niet nodig hebben.” Voor de sociaal-democraten in zijn huidige vorm dus onhoudbaar.

Lees hier wat van de uitspraken die de politici tegen en over elkaar deden.

Het eerste lijsttrekkerdebat van de NOS was van 16.30 tot 18.30 uur te volgen op Radio 1 en politiek24.

Geef een reactie

Laatste reacties (168)