112

‘PvdA en CDA moeten weer vrienden worden’

Leden CDA en PvdA zoeken toenadering tot elkaar

Een groep van zeventien (oud-)politici, bestuurders en actieve leden van het CDA en PvdA willen dat hun partijen toenadering tot elkaar zoeken. Ze willen hun partijen oproepen niet te vergeten welke overeenkomsten er tussen hen zijn en dat ze veel waarden delen.

Eén van de initiatiefnemers van het zogeheten Vredenburgberaad is vicevoorzitter Ronald Zoutendijk van de CDA-afdeling in Wassenaar. Voor hem is de belangrijkste aanleiding voor het initiatief de vraag ‘waarom PvdA’ers en CDA’ers zo’n ‘pesthekel’ aan elkaar hebben. Voor Kees Waagmeester (PvdA) is kabinet-Balkenende de aanleiding om in gesprek te gaan. Beide willen laten zien dat de middenpartijen elkaar nodig hebben en elkaar niet in een hoek moet drijven.

Het Vredenburgberaad roept in haar brief de partijen op te zoeken naar wat hen bindt en elkaar na de verkiezingen op de hoogte te houden over de formatie. Het is volgens hen niet nodig om politieke verschillen te overbruggen. ‘Polariseren moet kunnen’ als het gaat om het benadrukken van de verschillen tussen de sociaaldemocratie en de christendemocratie. 

Ook ziet het beraad veel overeenkomsten. Bijvoorbeeld als het gaat om de rechtsstaat, het gemeenschapsdenken, een degelijke overheid, zorg, onderwijs, sociale voorzieningen en de weerstand tegen voortdurende schaalvergroting en commercialisering. 

“Onze beide partijen zijn partijen geworden voor mensen die nog wel greep hebben op hun eigen leven, die profijt trekken van de globalisering en die zich daarin thuis voelen. Voor grote groepen in de samenleving geldt dat niet. Hun zorgen moeten wij opzoeken.

Trouw: PvdA en CDA moeten op zoek naar wat het bindt 

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (112)