Laatste update 08:23
97

PvdA en D66 breken lans voor dubbele nationaliteit Nederlander

Wie een dubbele nationaliteit heeft kan soms, in ieder geval in de politiek, flink worden gewantrouwd. Denk bijvoorbeeld aan Kamervoorzitter Khadija Arib die van PVV-leider Geert Wilders vanwege haar geloof en Marokkaanse paspoort eigenlijk geen Kamervoorzitter had mogen worden. Maar gelukkig was de rest van de Tweede Kamer het daar niet mee eens en heeft ze inmiddels ruimschoots haar vakkundigheid kunnen bewijzen. D66 en de PvdA willen samen een einde maken aan dat wantrouwen rondom de dubbele nationaliteit, door alle Nederlanders de mogelijkheid te geven om er meerdere paspoorten op na te houden.

Wie tijdelijk in het buitenland gaat wonen en een andere nationaliteit aanneemt, raakt zijn Nederlandse in principe kwijt. Uitzondering geldt voor landen waar je als burger de nationaliteit niet van kúnt opzeggen, zoals Marokko en Turkije. Het zegt helemaal niets over loyaliteit aan Nederland als onderdanen twee, of meer, nationaliteiten hebben, aldus de PvdA en D66.

Sinds de negentiende eeuw geldt in Nederland het uitgangspunt dat wie Nederlander wil worden, zijn oorspronkelijke nationaliteit moet opgeven. Wie in het buitenland gaat wonen en een andere nationaliteit aanneemt, verliest automatisch zijn Nederlanderschap.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt te willen breken met ‘het negatieve stigma’ van de dubbele nationaliteit:

In onze buurlanden is die nadelige connotatie er helemaal niet […] Vroeger ging je vaak definitief in het buitenland wonen, maar tegenwoordig is de wereld veel internationaler. Je wilt een paar jaar ergens werken, een huis kopen of een stuk grond, en het nieuwe land eist dat je de nationaliteit van dat land aanneemt. Maar je wilt later ook weer terug naar Nederland. Dan moet je hier weer helemaal opnieuw beginnen, tot en met inburgering aan toe. Het is raar om gestraft te worden voor een buitenlands verblijf.

Ahmed Marcouch (PvdA) heeft zelf ook een dubbele nationaliteit. Hij zegt daarover:

Maar dat zegt niets over mijn loyaliteit. We hebben hier al 1,3 miljoen Nederlanders met een meervoudige nationaliteit. Met dit voorstel lossen we voor nog eens 900 duizend Nederlanders in het buitenland praktische problemen op, en voor iedereen die daar in de toekomst mee te maken krijgt. Daarnaast is het een belangrijk signaal dat loyaliteit een kwestie is van hoe je zelf in het leven staat. Als je thuis wilt komen, moet dat kunnen.

De Volkskrant: PvdA en D66: Nederlander moet dubbele nationaliteit kunnen hebben

Geef een reactie

Laatste reacties (97)