Laatste update 17:01
85

PvdA en GroenLinks: pensioenen mogen volgend jaar niet omlaag

Update, 17.00 uur:
Volgens ingewijden wil minister Koolmees de eisen aan pensioenfondsen voor volgend jaar versoepelen, meldt de NOS. Daardoor zullen de meeste fondsen de pensioenen niet hoeven te verlagen.

Eerder:
De pensioenen mogen volgend jaar niet worden verlaagd. Die eis stellen GroenLinks en de PvdA voor hun steun aan het pensioenakkoord, schrijft de Volkskrant. Zonder steun van de twee linkse partijen heeft de coalitie geen meerderheid voor het akkoord in de Eerste Kamer. Door de lage rente zijn veel fondsen onder de huidige regels verplicht om de pensioenen volgend jaar te verlagen.

‘Het is van de zotte als je nu de pensioenen gaat verlagen terwijl we werken aan een nieuw pensioenstelsel’, aldus Gijs van Dijk (PvdA). ‘Dat trekt het draagvlak weg onder die hervorming. Dat akkoord is al zo moeizaam tot stand gekomen na tien jaar discussie, ruzie en gedoe. Het was in juni ook de bedoeling dat kortingen zouden worden voorkomen.’

Paul Smeulders van GroenLinks weerspreekt tegenover de Volkskrant dat jongeren uiteindelijk de dupe zijn als de pensioenkortingen worden uitgesteld. “Als de minister niet ingrijpt, gaan de premies ook fors omhoog of wordt pensioenopbouw fors verlaagd. Dat is heel beroerd voor jongeren.”

cc-foto: Steve Buissinne

Geef een reactie

Laatste reacties (85)