192

PvdA en GroenLinks roepen op tot linkse samenwerking

Samenwerking nodig om vuist te maken tegen het grootkapitaal ... D66 doet niet mee want 'rechts' ... SP kijkt vooralsnog de situatie aan

Prominente leden van de PvdA en GroenLinks pleiten voor een linkse samenwerking in Den Haag. Femke Halsema, oud-GroenLinks-fractievoorzitter, plaatst daarbij wel als kanttekening dat de PvdA de drang tot het leveren van de premier moet laten varen.

Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA:

De linkse partijen moeten gaan samenwerken. (..) Laten we alle kinnesinne opzij zetten en de krachten bundelen tegen het grootkapitaal.

Spekman vindt bijval bij oud-GroenLinks-leider Femke Halsema. Zij roept op tot het sluiten van een links stembusakkoord bij de volgende Kamerverkiezingen. Volgens haar is het onverteerbaar dat links ‘permanent met elkaar in concurrentie is’.

PvdA en GroenLinks verschillen nauwelijks. We verspillen veel te veel tijd met het elkaar bestrijden op details. (..) Als de PvdA wint, komen die zetels altijd van andere linkse partijen. Dat is ineffectief, weinig geloofwaardig en machtsstrategisch heel dom.

De SP kiest ervoor om voorlopig de situatie aan te kijken. Kamerlid Ronald van Raak zegt dat praten alleen zin heeft ‘als de politieke leiders bij elkaar gaan zitten’. D66 doet niet mee omdat het volgens de PvdA en GroenLinks tot de rechte partijen wordt gerekend.

De afgelopen Provinciale Statenverkiezingen kreeg de PvdA een dramatische uitslag te verwerken maar vreemd genoeg wisten de SP en GroenLinks daar niet van te profiteren. Lag het totaal aantal zetels voor de linkse partijen normaliter op 60 zetels, nu zouden daar in het meest positieve scenario 45 van overblijven.

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos vindt een fusie een ‘normale ontwikkeling in de Nederlandse politiek’.

Halsema waarschuwt nog wel voor de drang van de PvdA om bij elke verkiezing de premier te willen leveren. Volgens haar zal de partij die drift moeten zien te beheersen, wil links ooit echt een vuist kunnen maken. 

NRC: Spekman en Halsema: snel linkse samenwerking

Cc-foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (192)