213

PvdA en GroenLinks samen op naar verkiezingen

Partijen gaan lijstverbinding aan in vrijwel alle provincies... Jolande Sap (GroenLinks): Samenwerking dé manier om te komen tot een progressieve meerderheid in de Eerste Kamer... PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen bevestigt de plannen... D66-leider Alexander Pechtold niet enthousiast... 

In de aanloop naar de verkiezingen voor de provinciale staten en de Eerste Kamer gaan de Partij van de Arbeid en GroenLinks lijstverbindingen aan in vrijwel alle provincies en komen binnenkort met gezamenlijke programmapunten. Dat meldt de Volkskrant maandag. Het is de eerste concrete samenwerking onder de nieuwe leider van GroenLinks, Jolande Sap, die hier afgelopen zaterdag al op speculeerde in het televisieprogramma Nieuwsuur. Bij de Tweede Kamerverkiezingen trokken GroenLinks en de PvdA ook al samen op.

Sap, ziet in samenwerking dé manier om te komen tot een progressieve meerderheid in de Eerste Kamer. “Zodat de coalitie van VVD, CDA en PVV geen lang leven meer is beschoren”, aldus de kerverse fractievoorzitter in de Volkskrant.

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen bevestigt de plannen. Zij verwacht in januari met een “gezamenlijke standpuntbepaling” te komen. Sap hoopt dat ook D66 zich aansluit, maar die partij houdt afstand, tot teleurstelling van Sap

D66-leider Alexander Pechtold is niet enthousiast. Hij deelt wel het streven naar een ‘krachtige oppositie’ in de Eerste Kamer, maar vindt programmatische samenwerking ook strategisch niet verstandig.
SP-leider Emile Roemer was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.
De statenverkiezingen zijn in maart. De nieuwgekozen statenleden kiezen in juni de nieuwe Eerste Kamer, waar CDA, VVD en PVV nu geen meerderheid hebben. Sap wil dat zo houden en vindt de PvdA aan haar zijde.

Geef een reactie

Laatste reacties (213)