71

PvdA en SP willen steun banken voor Griekenland

Vrijdag kan CDA-minister De Jager (Financiën) Kamervragen verwachten ... Ewout Irrgang (SP): 'Oneerlijk als banken niet meebetalen' ... Paul Tang (PvdA): 'Wij beschermen nu hun bezittingen'

Financiële instellingen moeten volgens zowel de PvdA als de SP en serieuze bijdrage gaan leveren in de steun aan Griekenland.

Door redactie Joop

Tweede Kamerlid Paul Tang van de PvdA zei maandag dat banken het na de overheidshulp in de kredietcrisis niet kunnen maken als “nu weer alleen de belastingbetalers de risico’s lopen” bij het beschermen van de financiële stabiliteit, zo meldt onder meer De Pers.

Tang wil dit vrijdag inbrengen bij demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) als de Kamer zich buigt over het steunpakket aan het noodlijdende Griekenland, waaraan Nederland ongeveer met 5 miljard euro aan leningen bijdraagt. Volgens Tang is de steun nodig voor de financiële stabiliteit, maar hij heeft nog wel wat vragen. “Wij beschermen de bezittingen van de financiële partijen. Waarom zouden zij niet een deel van de leningen voor hun rekening nemen?”, aldus de PvdA’er. 

Ook de SP wil de Nederlandse banken laten meebetalen. Kamerlid Ewout Irrgang: “Het Europese bankwezen moet door middel van een schuldsanering mee gaan betalen aan de hulp voor Griekenland. Zij hebben een hogere rente op Griekse staatsleningen ontvangen in ruil voor een hoger risico. Daarom is het oneerlijk als de banken niet mee gaan betalen, terwijl zij wel profiteren van de hulp voor Griekenland.”

Foto: erato79 (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (71)