46

PvdA en VVD boeken achterkamertje voor illegalenoverleg

Oppositie eist Kamerdebat, coalitie wil niet meedoen 

VVD en PvdA gaan toch praten over de strafbaarstelling van illegalen. Volgens de VVD gebeurt dat op verzoek van de PvdA. In die partij woedde de afgelopen weken een fel debat over de strafbaarstelling, die is opgenomen in het regeerakkoord.

PvdA-leider Diederik Samsom wist na een week van bijeenkomsten met kritische leden uiteindelijk de partij achter zich te krijgen. Er zou niet gemorreld worden aan het regeerakkoord. Maar de ledenraad stelde wel een aantal randvoorwaarden, die moeten leiden tot een humanere behandeling van illegale vreemdelingen.

In het programma Pauw & Witteman liet staatssecretaris Teeven weten dat hij zijn wetsvoorstel niet zal aanpassen aan de wensen van de PvdA. Maar nu gaat er dus toch onderhandeld worden, volgens de Volkskrant eerst op het niveau van fractiewoordvoerders.

De oppositiepartijen hebben zich groen en geel geërgerd aan het feit dat Teeven het onderwerp wèl op televisie besprak met zijn PvdA-collega Klijnsma, maar niet in de Tweede Kamer. PVV-leider Wilders heeft gesteund door de hele oppositie een debat met Teeven aangevraagd. Maar de fracties van VVD en PvdA steunden zijn voorstel niet, zodat er geen meerderheid voor was. Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft nu voorgesteld een gaatje in de agenda te zoeken, zodat het debat volgende week toch doorgang kan vinden. Of de coalitiepartijen mee zullen debatteren is nog niet duidelijk.

NOS: Oppositie woedend op VVD, PvdA

Volkskrant: VVD en PvdA gaan toch praten over illegaliteit

Geef een reactie

Laatste reacties (46)