76

PvdA en VVD eens over leenstelsel basisbeurs

Update: Studentenvakbond is woest ... Ook akkoord over weigerambtenaar en koopzondag

Het gevreesde leenstelsel die de gratis basisbeurs van studenten moet vervangen is er door. PvdA en VVD hebben dat vandaag besloten. De nieuwe maatregel moet per 1 januari 2014 ingaan.

Vorige week besloten Rutte en Samsom al dat de langstudeerboete wordt afgeschaft. Toen al vreesde de studentenvakbond LSVb dat er een leenstelsel zou worden ingevoerd. Dat betekent dat studenten vanaf het begin van hun studie een lening tegen een gunstig rentetarief kunnen afsluiten voor het betalen van hun collegegeld.

De SP, CDA, ChristenUnie en de SGP zijn tegen het sociale leenstelsel. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt het alternatief misleidend:

Een leenstelsel leidt tot een schuld van tenminste 13.000 euro. Jongeren zullen massaal afzien van een hogere opleiding. […] Je kunt beter spreken van een asociaal schuldenstelsel.

LSVb is ‘pertinent’ tegen en woest dat de maatregel er nu door is. De bond vreest voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs als elke student “een dreun van 3000 euro per jaar” krijgt.

Universiteiten hebben over het algemeen positief gereageerd. Volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) wordt er op deze manier blijvend geïnvesteerd in het hoger onderwijs. Ook blijven studenten op deze manier geprikkeld om niet te lang over hun studie te doen.

De HBO-raad pleit er wel voor dat er een oplossing gezocht moet worden voor studenten met ouders die een laag inkomen hebben. Zij zouden anders ernstig lijden onder nieuwe maatregel.

Update woensdag 00.05
Ook hebben Samsom en Rutte een akkoord bereikt over de koopzondagen en weigerambtenaren. Ze willen dat gemeenten zelf mogen bepalen of winkels op zondag open zijn. Trouwambtenaren mogen straks niet meer uit principe weigeren om homoseksuelen in de echt te verbinden.

NRC: PvdA en VVD vervangen basisbeurs studenten voor sociaal leenstelsel

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)