36

PvdA- en VVD-prominent kritisch over sociaal akkoord

'Het is goed dat er een sociaal akkoord is, het is alleen geen goed sociaal akkoord'

De top van het kabinet kwam deze week woorden tekort. `In beton gegoten’ zo noemde vicepremier het sociaal akkoord. En premier Rutte ging zelf nog een stapje verder door op het akkoord het stempel `historisch’ te plakken. Maar hoe realistisch zijn deze woorden? In Buitenhof maken Flip de Kam en Robin Linschoten een nuchtere analyse van het nieuwe akkoord.

Get Microsoft Silverlight
VVD-prominent Robin Linschoten zegt: ‘Het is goed dat er een sociaal akkoord is, het is alleen geen goed sociaal akkoord’. Hij vindt dat het akkoord te weinig innovatief is.

De aan de PvdA gelieerde hoogleraar overheidsfinanciën Flip de Kam spreekt over het door Mark Rutte uitgesproken optimisme als ‘lucht’: ‘De mensen kijken naar hun portemonnee en die realiseren zich wat de werkelijkheid is’. Hij zegt dat het uitgesloten is dat de binnenlandse bestedingen zo hard groeien dat de extra miljardenbezuinigingen niet meer nodig zijn.

De Kam verwijt het kabinet elke keer plannen te presenteren, die even later weer worden teruggedraaid. Dat is niet goed voor het vertrouwen en draagt bij aan ‘een zorgelijk klimaat’. Dat werd door Linschoten niet onderschreven. Beter een slechte maatregel terugdraaien, dan hem in stand houden, vond hij.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)