72

PvdA: ‘EU-lidmaatschap Hongarije opschorten’

Ontwikkelingen in Hongarije 'recept voor buitengewoon gevaarlijke ontwikkelingen, volgens Berman...

Het Europese lidmaatschap van Hongarije moet worden opgeschort als het land zich niet houdt aan de Europese wetten en waarden. Dat zegt Europarlementariër Thijs Berman op BNR.

Where does Afghanistan stand now?
Volgens Berman heeft Hongarije wetten ingevoerd waarmee de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de persvrijheid met voeten worden getreden. De rechts-nationalistische regeringspartij Fidesz van premier Viktor Orban heeft een meerderheid in het Hongaarse parlement. Berman maakt zich ook grote zorgen over het schrappen van het woord Hongaarse republiek uit de officiële naam van het land. ‘Daarachter schuilt de Groot-Hongaarse gedachte. Dat wekt separatistische sentimenten mee op. Het is een recept voor buitengewoon gevaarlijke ontwikkelingen,’ aldus Berman op BNR Nieuwsradio. ‘Hongarije moet in de strafbank van de Europese gemeenschap. Je kunt niet zomaar lid zijn van de club als je je niet aan de Europese wetten houdt.’

Wim van der Camp noemt de uitspraken van Berman ‘een beetje prietpraat.’ Maar ziet ook reden tot zorg.

Aanstaande woensdag bespreekt de Europese Commissie de kwestie. Berman erkent dat Hongarije autonomie heeft. Hongarije klopte in november vorig jaar aan bij het IMF voor een steun, maar wees zondag de voorwaarden die aan de lening worden gesteld af. Eerder werd al de onafhankelijkheid van de Hongaarse Centrale Bank ingeperkt en worden rechters beperkingen opgelegd.

BNR: ‘Berman: EU-lidmaatschap Hongarije opschorten

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (72)