35

PvdA-europarlementariër Merkies sleept PvdA voor de rechter

Merkies wil haar naam zuiveren ... PvdA-voorzitter Spekman zou haar integriteit ondermijnen na kwestie met onkostenvergoedingen 

PvdA-europarlementariër Judith Merkies spant een zaak aan tegen haar partij om haar naam te zuiveren. De PvdA heeft Merkies verweten niet zuiver te zijn omgesprongen met onkostenvergoedingen. De Volkskrant schrijft dat Merkies tot donderdag heeft geprobeerd om met de partij een schikking te treffen, maar dat dit niet is gelukt.

De Volkskrant citeert Merkies:

Rechtvaardigheid en integriteit zijn voor mij als politicus kernwaarden. Mijn integriteit is publiekelijk en onterecht in twijfel getrokken. Dat wil ik gerectificeerd zien.

Merkies had zich kandidaat gesteld om lijsttrekker te worden voor de PvdA bij de Europese verkiezingen in mei. Het partijbestuur vond haar echter niet geschikt. Partijvoorzitter Hans Spekman liet in een brief aan alle PvdA-leden weten dat Merkies’ omgang met de dagvergoedingen een reden was.

De Europarlementariër ontving van 2009 tot 2012 ruim 84 duizend euro EU-geld te veel. Ze betaalde dit bedrag afgelopen zomer terug, maar deed dit vier jaar te laat.
Een interne commissie stelde echter vast dat Merkies wel integer heeft gehandeld. Tegenover BNR zegt de Europarlementariër hierover:

Ik heb altijd aan alle regels van het Europees Parlement en van de PvdA voldaan. Die 84.000 euro is geld waar ik voor het Europees Parlement recht op heb, maar volgens een vrijwillige interne code van de PvdA moet ik dat geld terug betalen, omdat ik in Brussel woon. En dan denk ik: als ik aan regels heb voldaan, moet je dat ook gewoon zeggen aan iedereen en daar niet over een politiek oordeel over vellen.

Merkies zou willen dat alle PvdA-leden een brief krijgen waarin haar naam wordt gezuiverd, schrijft de Volkskrant bij monde van ‘ingewijden’. Nu het bestuur dat niet wil doen, wil ze dit via de rechter afdwingen.
Volkskrant: PvdA-Europarlementariër begint proces tegen PvdA

BNR: PvdA-Europarlementariër sleept eigen partij voor de rechter

Foto-cc: Lisbon Council

Geef een reactie

Laatste reacties (35)