49

PvdA faciliteert rechtszaak van bezorger tegen Deliveroo

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk is een inzamelingsactie gestart om een rechtszaak van een bezorger tegen Deliveroo mogelijk te maken. Dat meldt de Volkskrant. De student wordt gedwongen om zijn werk te gaan doen als ‘zelfstandige’, waardoor hij niet langer verzekerd is voor ziekte, ontslag en handicap na een ongeval. De maaltijdbezorger heeft nu nog een jaarcontract bij Deliveroo, maar het bedrijf heeft onlangs de arbeidsrelatie aangepast en aangekondigd dat bezorgers zich voortaan als zelfstandigen kunnen aanmelden. Ze moeten dan wel een bedrijfsjas en bezorgkoffer aanschaffen, en een dure verzekering afsluiten.

Van Dijk ziet de zaak als exemplarisch voor de problemen die gepaard gaan met de opkomst van app-dienstverlening:

We zien de opkomst van een reeks apps als platform voor dienstverlening. De app-uitbaters zeggen dat het om dienstverlening door zelfstandigen gaat, maar het is ook de vervanging van de werkgeversrol. Feitelijk fungeren die apps als opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld ook aan taxibedrijf Uber. Daar moet een antwoord op gevonden worden. Wij steunen deze student omdat het hier gaat om het omzetten van een arbeidscontract met alle zekerheden naar schijnzelfstandigheid met alle onzekerheden. Bij een hoorzitting hier in de Tweede Kamer liet Deliveroo wel weten dat de bezorgers verzekerd zijn. Maar dat is een aansprakelijkheidsverzekering als hen blaam treft bij een ongeluk. Zelf zijn zij niet verzekerd tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Natuurlijk kunnen ze zich daar zelf tegen verzekeren, maar tegen hoge premies die niet te betalen zijn van een bezorgloon.

Van Dijk haalde ruim zevenduizend euro op. Het lijkt de eerste keer te zijn dat een politicus via een crowdfundactie een rechtszaak van een burger financiert.

Cc-foto: eugenuity

Geef een reactie

Laatste reacties (49)