68

PvdA-fracties rebelleren tegen TTIP-verdrag

Verzet tegen opdringen Amerikaanse normen en slikken van zaken als chloorkip en hormoonvlees

De fracties van de PvdA in de Kamer en het Europees parlement verzetten zich tegen het omstreden vrijhandelsakkoord TTIP dat grote gevolgen heeft voor Europese normen op het gebied van bijvoorbeeld voedselveiligheid. De VVD reageert bezorgd.

Kamerlid Jan Vos stelt:

De PvdA wil keiharde garanties dat er in het vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten (TTIP) geen sprake zal zijn van private tribunalen, verlaging van onze hoge standaarden ten aanzien van voedselveiligheid, milieu, arbeidsomstandigheden en sociale rechten en concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan dan zal de PvdA tegen TTIP stemmen.

In het Europees parlement keert ook Agnes Jongerius tegen het ingrijpende akkoord. Zij gelooft inmiddels bijna niet meer dat het er nog moet komen, verklaart ze tegenover NRC Handelsblad. “Er zijn op dit moment heel veel zorgen. Zorgen waarbij je je kunt afvragen of die opgelost kunnen worden.”

Premier Rutte probeert de zorgen weg te nemen, meldt de NOS:

Volgens premier Rutte is het kabinet bezig deze bezwaren weg te nemen door invloed uit te oefenen op wat er in het verdrag wordt afgesproken. Pas dan wordt het verdrag goedgekeurd. “Ik ben daar gematigd optimistisch over.

VVD-europarlementariër Van Baalen wil doorzetten, twittert RTL-verslaggever Jos Heymans:

VVD’er Van Baalen doet dringend beroep op PvdA in te stemmen met handelsakkoord tussen EU en VS: “Volg uw eigen minister Ploumen en zeg ja!

Geef een reactie

Laatste reacties (68)