81

PvdA Friesland luidt noodklok

Friese PvdA'ers 'volstrekt ongeschikt' voor moderne politiek … Het rode Noorden zoekt nieuwe politici..

Het gaat niet goed met de PvdA. Werd dinsdag nog bekend dat de helft van de PvdA-kiezers spijt heeft van hun keuze, vandaag luidt de PvdA uit PvdA bolwerk Friesland de noodklok.

De Volkskrant beschrijft wat er mis is in Friesland. In een intern rapport, ‘De PvdA en de toekomst van het Rode Noorden’, dat is gemaakt door drie PvdA’ers in opdracht van het gewest Friesland, worden grote zorgen geuit over de toekomst van de PvdA in Friesland. Een van de opstellers van het rapport is Tweede Kamerlid Jaques Monasch, die eerder campagnes bedacht voor de partij.

Als er niet nagedacht wordt over de lokale en landelijke koers, blijft er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 weinig over van de unieke positie die de PvdA in Friesland heeft in vergelijking met de rest van het land, staat in het rapport te lezen.

In de interne tekst staat onder andere dat de gemeenteraadsverkiezingen van maart landelijk het slechtste resultaat opleverden in de naoorlogse geschiedenis van de PvdA. In Friesland was het iets minder dramatisch, maar ook daar kwam de PvdA veel slechter uit de bus.

Monasch en de andere twee schrijvers van het rapport stellen voor dat de PvdA in Friesland een nieuw kenniscentrum opstelt dat de inhoudelijke agenda van de partij aldaar moet gaan bepalen. Onder de naam ‘De Rode Werkplaats’ moeten de beste mensen van de PvdA een op Friesland toegespitste agenda gaan opstellen en de partij gaan vernieuwen.

Nu vinden de opstellers de Friese politici niet goed genoeg. De schrijvers:

Ze zijn voor de moderne politiek volstrekt ongeschikt.

De overige kritiek is ook niet mals. De vrijwilligers in de partij worden steeds ouder, er wordt niet goed samengewerkt tussen afdelingen, de jonge aanwas voelt zich niet gehoord en lokale politici zijn vaak niet herkenbaar als PvdA-lijsttrekker.

Landelijke houding
De schrijvers van het rapport wijten het verlies ook aan de landelijke houding van de partij. Zo laten de opstellers weten dat de PvdA zich te weinig heeft ingezet voor positie van bijvoorbeeld ouders, huurders en gebruikers van allerlei voorzieningen. De lokale PvdA-politici weten niet meer hoe ze die landelijke koers van de partij aan de kiezers moeten uitleggen.

CC foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (81)