24

PvdA gaat leden raadplegen over schaliegas

Kamerlid Jan Vos: Het is te vroeg voor 'nee'

De PvdA stemde tot verrassing van velen plots in met proefboringen naar het omstreden schaliegas dat volgens voorstanders wordt gezien als het nieuwe manna op energiegebied en voor tegenstanders vooral een nieuwe milieuramp betekent.


Woordvoerder Jan Vos is nu bereid de leden te laten stemmen over de winning van schaliegas, meldt Nu.nl

Op het congres in Leeuwarden sprak een meerderheid uit dat de PvdA niet mag instemmen met proefboringen. Volgens Vos is het te vroeg voor een definitief ‘nee’, maar wordt het momenteel lopende onderzoek naar de gevolgen afgewacht. Hij had eerder al aangegeven dat de fractie alleen instemt met boringen als het onderzoek aantoont dat het opwekken van schaliegas schoon en veilig kan. Als blijkt dat dit zo is zal het positieve besluit worden voorgelegd aan de leden.

Of het ook betekent dat het nee is als de leden nee zeggen is nog onduidelijk. Dit weekend stemde de partij tegen strafbaarstelling van illegaliteit maar Diederik Samsom heeft aangegeven dat hij dat besluit negeert.

Het Britse bedrijf Cuadrilla wil onder meer in de Brabantse plaatsen Boxtel en Haaren boren naar het gas. Voor wie nog twijfelt is er alvast een adviesfilmpje van GroenLinks.

cc-foto: Daniel Foster

Geef een reactie

Laatste reacties (24)