54

PvdA gebruikt foute argumenten afwijzing Afghanistan-missie

Jan Pronk: 'Het gaat niet om opleiden politieagenten maar paramilitairen'

Oud-minister Jan Pronk bekritiseert in de Volkskrant de argumentatie van zijn partij, de PvdA, om een nieuwe missie in Afghanistan af te wijzen.

Pronk noemt de buitenlandadviseurs van PvdA-leider Job Cohen ‘amateurs’, de partij ‘ongeloofwaardig’ als het gaat om Afghanistan en stelt dat binnenlandse politieke motieven de standpunten over de kwestie bepalen. 

In het interview zegt hij onder meer:

‘Ik ben het ook niet eens met het kabinetsvoorstel , zij het om andere redenen dan Cohen. Deze politietrainers leiden niet op tot echte politie-agenten, maar tot paramilitairen. Als de coalitietroepen weg zijn, zullen de opgeleiden moeten gaan vechten. Wij ondersteunen zo de Afghaanse gevechtscapaciteit. En ik vind dat de NAVO daar niet langer aanvallend moet zijn.

Er zou ook een coalitieregering moeten komen waarvan ook de oppositie deel uitmaakt, inclusief de Taliban. De regering heeft geweigerd echt met de PvdA te gaan praten. Daardoor heeft ze het de PvdA ook niet moeilijk gemaakt tegen te stemmen. Het kabinet heeft alleen met D66 en GroenLinks willen praten, daarmee wil ze de oppositie splijten.’ 

cc-foto: Marcel Oosterwijk

Geef een reactie

Laatste reacties (54)