174

PvdA: geen steun voor wazig Europees compromis

Plasterk komt met serie voorwaarden voor steun

De PvdA zal een eventueel woensdag op de Europtop gesloten akkoord niet koste wat kost steunen.

Dat zegt Ronald Plasterk in een interview met Trouw:

Ik heb er een hard hoofd in dat het gaat lukken. De zeventien regeringsleiders hebben er een puinzooi van gemaakt. Een wazig compromis dat tegenstellingen moet verhullen zullen wij niet steunen. Wij willen een akkoord dat in het belang is van de Nederlandse burger en in het belang van Europa. Dat we goed kunnen uitleggen in de kleine zaaltjes in het land. De PvdA is bereid verantwoordelijkheid te dragen voor de extra kosten voor Nederland, maar dan moet het wel een overtuigend verhaal zijn waar we echt in kunnen geloven.

PvdA-leider Job Cohen heeft eerder al gewaarschuwd dat het kabinet niet eeuwig op de PvdA kan blijven steunen. Zonder de PvdA-fractie is er in de Kamer waarschijnlijk geen meerderheid voor het redden van de euro. Als voorwaarden voor steun noemt Plasterk onder meer dat het IMF het reddingsplan goedkeurt, de rente als gevolg van het reddingspakket in betrokken landen naar beneden gaat, banken fors meer afschrijven op hun obligaties aan Griekenland en harde afspraken over begrotingsdiscipline gemaakt worden.

Trouw schrijft:

Plasterk is bang dat een nieuw reddingsplan een zelfde lot is beschoren als het vorige: het akkoord van 21 juli. Nadien bleek dat premier Rutte een rekenfout had gemaakt, de Finnen een onderpand wilden, het Duitse parlement instemmingsrecht en dat Griekenland meer leencapaciteit nodig had (252 miljard) dan was afgesproken. “Binnen twee weken had het geregeld moeten zijn maar we zijn al maanden verder en het is nog niet rond. Zo moet het dus met het nieuwe reddingsplan zeker niet gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (174)