Laatste update 07 december 2018, 00:54
85

PvdA-ideoloog vreest einde van zijn partij

Het moment dat de PvdA moet concluderen dat er voor haar geen bestaansrecht meer is, komt angstig dichtbij. Dat zegt PvdA-ideoloog Joop van den Berg, oud-directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij, in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

“De PvdA is nu één keer kleiner geworden dan GroenLinks en SP. Als dat vaker gebeurt, dan is er klaarblijkelijk voor de sociaaldemocratie in deze vorm geen bestaansreden meer”, zegt Van den Berg. “De PvdA is vanouds een alliantie van intellectuele middenklasse en arbeidersklasse. Als je die uit elkaar trekt, krijg je GroenLinks aan de ene kant en SP aan de andere. Als de PvdA die groepen niet meer kan verenigen, dan moet ze ophouden. Dan verliest ze principieel haar bestaansrecht. Je moet ook groot genoeg zijn om invloed te hebben. Het is heel leuk om met een clubje bij elkaar te zijn, maar als dat nooit meer dan vijftien zetels oplevert of eens een keertje wat meer, wat stel je dan eigenlijk politiek nog voor?”

In de laatste gesprekken die Van den Berg vorig jaar had met de zaterdag overleden oud PvdA-leider Wim Kok, uitte Kok zijn angst voor wat hij noemde het ‘horrorscenario’ dat de PvdA twaalf zetels zou krijgen en dan zou denken: met twee ministers kunnen we mee blijven doen. “Wij dachten: hoe lang denk je die zelfmoord nog voort te zetten? Ik zei: daar moet je toch niet aan denken. Toen gebruikte Kok de term “horrorscenario”. Na afloop van de verkiezingen zeiden we: het is vreselijk, negen zetels. Want je wordt gereduceerd tot een bijna irrelevant gezelschapje. Maar één voordeel heeft het: je haalt het niet meer in je hoofd om nog in een kabinet te gaan zitten. Want je hebt niets meer in te brengen. En je kunt jezelf ook niet ontwikkelen”, aldus Van den Berg in Betrouwbare Bronnen.

cc-foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (85)