Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA: Iedereen mag nieuwe lijsstrekker kiezen

  •  
18-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-PvdaSpekman300.jpg
Ook niet-leden mogen binnenkort in vier steden met voorverkiezing nieuwe leider aanwijzen ... Bij succes wordt proef landelijk uitgerold
Binnen de PvdA zijn er plannen om voorverkiezingen te houden waarin ook niet-leden kunnen stemmen over de toekomstige PvdA-leiders in hun gemeente. De proef – die bij succes ook bij de landelijke verkiezingen uitgerold zal worden – wordt eerst in de vier gemeentes Zoetermeer, Amsterdam, Utrecht en Groningen gedaan.
Het doel van de plannen is om burgers meer bij de politiek te betrekken en de kandidaat meer steun en bekendheid heeft binnen de gemeenschap. Een dergelijke voorverkiezingen wordt ook wel een ‘primary’ genoemd en wordt door sociaaldemocraten in Frankrijk en Italië reeds toegepast.
Om ‘kapingen’ zoveel mogelijk te voorkomen moeten niet-leden een symbolische bijdrage leveren van enkele euro’s en hun handtekening zetten onder een verklaring waarmee ze het PvdA gedachtegoed steunen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.