181

PvdA-Kamerlid Jacobi stemt tegen ‘luide’ JSF

Update Samsom: Geen probleem dat ze anders stemt dan de fractie ... Jacobi: 'Dan ben ik maar een Friezin die d'r kop in de wind gooit' 

De PvdA heeft zich nog niet zo lang geleden uitgesproken voor de aanschaf van de JSF. Toch gaat het Friese PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi dinsdag voor een D66-motie stemmen om de JSF nog niet te kopen. Eerst moet er degelijk onderzoek komen naar de geluidsoverlast en de financiële effecten stelt de motie.

Update 15.45
Het is geen probleem dat Kamerlid Lutz Jacobi als enige PvdA’er voor de motie van D66 stemt, zei PvdA-leider Diederik Samsom in de Tweede Kamer. “De fractie maakt altijd een afweging in vrijheid.”

De stellingname van Jacobi heeft ook geen gevolgen, schrijft de Volkskrant. Naast de coalitiepartijen steunen ook het CDA en de SGP de komst van de JSF. 

Eerder
De Volkskrant citeert Jacobi:

‘Ik krijg gewetensnood als ik nu de aanschaf accepteer. Dan ben ik maar een Friezin die d’r kop in de wind gooit. Dit is mijn gevecht en ik vind het moeizaam. Ik sta voor mijn punt en trek hier mijn eigen spoor. Iedereen heeft altijd geweten dat ik heb gehamerd op onderzoek naar geluidseffecten. Het gaat om de leefbaarheid.’

De Tweede Kamer moet dinsdag na tien jaar getouwtrek een definitief besluit nemen over het gevechtsvliegtuig. Er liggen meerdere moties waarover gestemd moet worden. Jacobi zal niet voor de SP-motie stemmen om compleet van aanschaf af te zien, schrijft de Volkskrant.

Wat Jacobi betreft mag de JSF niet luider zijn dan de F16 die hij vervangt. “Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat hij 23 dBA luider is”, zegt het Kamerlid. “Als uit nieuw onafhankelijk onderzoek blijkt dat hij te veel lawaai maakt, dan moeten we die JSF niet kopen.”

Sound of freedom
Minister Hennis Plasschaert van Defensie beloofde aan het begin van de maand aan de Kamer dat de JSF zich zou moeten houden aan de bestaande geluidsnormen. Zelf vond de minister dat in het geluid van de JSF ook de “sound of freedom” kan worden gehoord.

Jacobi kwam bij de laatste Kamerverkiezingen met voorkeursstemmen in de Kamer: 17 duizend mensen stemden op haar. Afgelopen zaterdag kreeg ze genoeg stemmen als lijstduwer om in de gemeenteraad van Leeuwarden te komen. Eerder ging ze de strijd aan met Diederik Samsom om het lijsttrekkerschap van de PvdA

Jacobi zegt wel te willen praten over haar standpunt, maar ze gaat haar partij niet aanvallen. 

Volkskrant: Lutz Jacobi: Als de JSF te lawaaiig is, moeten we hem niet kopen

Foto-cc: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (181)