Laatste update 14:27
62

PvdA-Kamerlid gebruikte schijnconstructie die partij wil verbieden

PvdA-Kamerlid William Moorlag heeft met de sociale werkplaats waar hij tot voor kort directeur was de wet overtreden. Dat meldt dagblad Trouw. De Drentse sociale werkplaats Alescon richtte een eigen uitzendbureau op, om op die manier honderden arbeidsgehandicapten aan de eigen werkplaats te verhuren. Vakbond FNV spande een zaak aan en de rechter heeft nu bepaald dat hier inderdaad sprake was van een illegale schijnconstructie.

Moorlag geeft in de krant toe dat de werkplaats de constructie had opgezet om goedkoper uit te zijn. ‘Ik had geen reden om te denken dat het uitzendbureau juridisch niet in de haak zou zijn,’ zegt hij erbij. Het Kamerlid zegt in 2016 de constructie te hebben laten onderzoeken omdat FNV bezwaar maakte, maar uit dat onderzoek zou blijken dat er juridisch gezien niets mis was met de manier van werken. Daar denkt de rechter nu dus heel anders over.

De arbeidsgehandicapten die bij Alescon werkten, maar in dienst waren van het uitzendbureau, liepen door die regeling loon mis, hadden geen recht op seniorenverlof, kregen geen eindejaarsuitkering en werden bij ziekte niet volledig doorbetaald. De werkwijze van Moorlag is pijnlijk voor de PvdA, want de partij maakt zich al jaren hard om een einde te maken aan dergelijke schijnconstructies.

De rechter heeft nu bepaald dat Alescon alsnog een nabetaling moet doen van 2 miljoen euro. Alescon zegt in hoger beroep te gaan, maar laat ook weten dat het mogelijk niet kan voorkomen dat met de nabetaling de getroffen werknemers verder gedupeerd worden. De kans is namelijk zeer groot dat zij door het ontvangen van de misgelopen inkomsten, eerder ontvangen toeslagen van de Belastingdienst weer moeten terugbetalen. Niet ons probleem, vindt bestuursvoorzitter Mirjam Pauwels: ‘We willen het zorgvuldig afwikkelen, maar kunnen dat niet voorkomen. Dat is niet aan ons als werkgever.’

Beeld: Screenshot YouTube PvdAGroningen

Geef een reactie

Laatste reacties (62)