Laatste update 15 januari 2018, 11:04
57

PvdA-Kamerlid William Moorlag mag toch aanblijven als Kamerlid

William Moorlag, het PvdA-Kamerlid dat eerder in opspraak is gekomen vanwege een schijnconstructie met arbeidscontracten bij de Drentse sociale werkplaats Alescon, mag toch aanblijven als Kamerlid. Dat heeft een driekoppige commissie en het partijbestuur van de PvdA besloten. Moorlag was als oud-directeur van Alescon verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij het bedrijf. Honderden arbeidsgehandicapten werden door Alescon ingehuurd via een uitzendbureau dat de sociale werkplaats zelf had opgericht.

Vorige maand veroordeelde de rechter de constructie. Moorlag hield vol altijd naar eer en geweten te hebben gehandeld; het uitzendbureau was bovendien door zijn voorganger opgericht. Moorlag wilde slechts zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen. De arbeidsgehandicapten die bij Alescon werkten, maar in dienst waren van het uitzendbureau, liepen door die regeling loon mis, hadden geen recht op seniorenverlof, kregen geen eindejaarsuitkering en werden bij ziekte niet volledig doorbetaald.

De driekoppige commissie en het partijbestuur concluderen nu dat de constructie inderdaad niet deugde, maar dat de bedoelingen ervan goed waren. Tegelijkertijd is er ook wel kritiek op Moorlag. Zo zou hij bijvoorbeeld na de veroordeling door de rechter de vragen van de pers te veel hebben beantwoord als oud-directeur van Alescon ‘en onvoldoende vanuit zijn rol als volksvertegenwoordiger van de PvdA. Hij had eerder in gesprekken met partijgenoten afstand kunnen nemen van de constructie bij Alescon’.

Er zijn meerdere gelegenheden geweest waarop William de partij actiever had kunnen betrekken bij de kwestie die speelde. De kwestie had ook onderwerp van gesprek moeten zijn bij de kandidaatstellingscommissie.

In december wilde het partijbestuur nog dat Moorlag zou opstappen, maar dat weigerde hij. Daarom vroeg het partijbestuur oud-PvdA-Kamerlid Noorman-den Uyl, voorzitter Hans Spigt van Jeugdzorg Nederland en de Groningse lijsttrekker van de PvdA, Thea van der Veen, om de kwestie te onderzoeken. De Jonge Socialisten in de PvdA hadden hem onder meer opgeroepen te vertrekken. Voorzitter Lieke Kuiper:

Wij vechten elke dag tegen schijnconstructies, tegen Deliveroo die zijn riders tot ZZP’erschap dwingt, tegen stages lopen na je studie en dus ook tegen het opzetten van een uitzendbureau om werknemers onder een slechtere cao in dienst te nemen. Zelfs als er geen zelfverrijking plaatsvindt, past dit een PvdA’er niet.” De jongerenorganisatie van de PvdA vindt dat ook als William Moorlag met de beste bedoelingen foute beslissingen heeft gemaakt, het hem zou sieren als hij zijn Kamerzetel opgeeft. Daarom willen zij een ledenraad om te spreken over de kwestie Moorlag. Voor een ledenraad zijn 750 PvdA-leden nodig die hiertoe oproepen.

Moorlag heeft zijn excuses aangeboden en wil het vertrouwen in hem weer herstellen.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)